Activități cu tinerii organizate de Episcopia Caransebeșului

Episcopia Caransebeșului organizează, în perioada 21-23 august, prin intermediul Centrului de Incluziune Socială, tabăra de vară ‘Credință și artă pentru toți’. Aceasta se va desfășura la Mănăstirea Almăj-Putna, localitatea Prigor, județul Caraș-Severin, informează „Ziarul Lumina”.

Tabăra de vară ‘Credință și artă pentru toți’ se adresează unui grup format din 20 de copii și tineri cu vârste între 10 și 15 ani din parohiile partenere, care se vor constitui în beneficiarii direcți ai proiectului. Beneficiari indirecți vor fi comunitățile parohiale din care provin copiii, în special preoții și familiile de proveniență ale acestora, activitățile de pe parcursul taberei putând fi punctul de plecare sau un factor de continuitate în activitatea cu copiii de acasă sau de la biserică. Se au în vedere cu prioritate copiii proveniți din familii vulnerabile din punct de vedere social, familii cu mai mult de doi copii, familii monoparentale, cu părinți fără loc de muncă sau cu venituri insuficiente, copii de etnie rromă. Din fiecare parohie, localitate, sunt selectați câte 4 copii.

În cadrul acestui proiect, Centrul de Incluziune Socială are mai mulți parteneri: Parohia ‘Sfântul Ilie’ – Oravița, Parohia ‘Nașterea Maicii Domnului’ – Sasca Română, Parohia ‘Învierea Domnului’ – Ticvaniu Mare, Parohia ‘Învierea Domnului’ – Forotic, Parohia ‘Înălțarea Domnului’ – Bozovici, Mănăstirea ‘Schimbarea la Față’ – Almăj-Putna și Mănăstirea ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ – Slatina-Nera.

Obiectivele acestui proiect sunt creșterea gradului de cunoaștere și promovare a valorilor creștin-ortodoxe în rândul copiilor și tinerilor, dezvoltarea capacității de interacțiune și socializare în rândul copiilor și tinerilor aparținând categoriilor sociale vulnerabile, dezvoltarea abilităților practice de lucru individual, dar și în echipă, dezvoltarea abilităților practice prin inițierea în tainele sculpturii în lemn și dezvoltarea abilităților practice prin confecționarea de icoane din materiale neconvenționale. Scopul proiectului este inițierea în artele plastice religioase a 20 de copii și tineri cu risc de excluziune socială din comunitățile partenere, pe parcursul a trei zile petrecute într-un cadru specific ortodox. Activitățile pregătite de organizatorii acestui proiect sunt multiple și se urmăresc mai multe aspecte.

Inițierea în tainele sculpturii sub îndrumarea unui cadru specializat

Se are în vedere sculptura în lemn cu motive religioase. Pe parcursul a doisprezece ore, grupate în cele trei zile, copiii vor învăța: noțiuni generale despre sculptura în lemn, cum să își aleagă materialul de lucru, elemente de grafică și desen, modalitatea de utilizare a uneltelor de lucru, finisarea lucrărilor din lemn. Fiecare dintre copiii participanți la tabără va realiza o lucrare a cărei complexitate va depinde de abilitățile și talentul fiecăruia și care va participa la expoziția de grup de la finalul acesteia. Activitățile se vor desfășura sub îndrumarea unui sculptor cu experiență în inițierea și instruirea copiilor în tainele sculpturii în lemn.

Confecționarea de icoane din materiale naturale, semințe

Activitățile se vor desfășura sub deviza ‘Sfinții, prietenii noștri’. Pe parcursul a șase ore, grupate de-a lungul celor trei zile, copiii vor învăța să confecționeze icoane reprezentând cei mai cunoscuți sfinți ai Bisericii din materiale luate direct din natură: semințe de in, piper, muștar, soia ș.a., aplicate pe suport de lemn. Fiecare participant va realiza o lucrare sub îndrumarea a două cadre didactice, lucrare care va participa la expoziția de grup de la finalul taberei.

Copiii vor lua parte zilnic la citirea rugăciunilor de dimineață și a rugăciunilor de seară săvârșite în biserică. Se urmărește implicarea directă a copiilor prin citirea alternativă chiar de către ei a acestor rugăciuni. De asemenea, într-una dintre zile, participanții vor lua parte la săvârșirea slujbei Paraclisului Maicii Domnului. Se au în vedere drumeții în aer liber, în împrejurimi, în funcție de condițiile meteorologice. De asemenea, programul include participarea la un foc de tabără unde se vor desfășura activități specifice: jocuri și cântece, acestea vor constitui activitățile recreative.

Pe parcursul celor trei zile vor fi organizate activități specifice de socializare cu caracter interactiv: jocuri educative, cântece, cu tematică religioasă și laică, discuții libere între participanți, metode de cunoaștere și socializare: ‘spargerea gheții’, ‘reține numele’, ‘cel mai bun povestitor’ etc.

Tabăra de vară va cuprinde și un moment festiv în cadrul căruia vor fi expuse lucrările realizate de copii. Se vor înmâna acestora, într-un cadru festiv, diplome de participare și premii sub forma unor obiecte bisericești. De asemenea, în cadrul expoziției de sculptură, se vor expune și lucrări cu caracter religios realizate de sculptorul-instructor George Molin. Cazarea va fi asigurată în spațiile puse la dispoziție de obștea Mănăstirii Almăj-Putna. Pe tot parcursul taberei copiii vor fi supravegheați și îndrumați de doi supraveghetori puși la dispoziție de organizatori care vor asigura și respectarea programului de liniște. Transportul copiilor de la domiciliu la locul taberei și retur va fi asigurat de delegatul fiecărei parohii implicate în proiect, respectiv de preotul paroh al respectivei localități. Activitățile desfășurate pe parcursul celor trei zile ale taberei vor fi monitorizate și coordonate de un delegat din partea organizatorilor.

Comentarii Facebook


Știri recente