Activități cu tinerii în Episcopia Severinului și Strehaiei

Tinerii au constituit dintotdeauna o preocupare fundamentală în Episcopia Severinului și Strehaiei. În acest sens, cu binecuvântarea Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, în perioada 2-8 aprilie 2012, are loc o școală de vară pentru copiii din Eșelnița, Mehedinți și Bor, Serbia, informează „Ziarul Lumina”.

Un grup de 30 de tineri din județul Mehedinți și districtul Borski-Serbia, interesați de tradiții și rădăcini comune românești, se află între 2 și 8 aprilie la ‘Școala de vară’ de la Eșelnița. Activitatea este organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu ‘Ariadnae Filum’ – Asociația Culturală a Vlaho-Românilor din Bor – Serbia, în cadrul Programului IPA de cooperare transfrontalieră România – Serbia, prin proiectul ‘Identitate, cultură și tradiții comune în spațiul transfrontalier România – Serbia’.

Participarea la această manifestare le oferă posibilitatea tinerilor din cele două țări – România și Serbia – să se cunoască și să descopere împreună tradiții, rădăcini culturale și istorice comune pentru românii din ținutul Mehedințiului și cei din Valea Timocului.

La deschiderea școlii a participat, din partea Episcopiei Severinului și Strehaiei, părintele Daniel Achim, consilier în cadrul Sectorului cercetare-dezvoltare, și Zavișa Zurz, președintele Asociației ‘Ariadnae Filum’ din Bor. În cadrul acestei prime întâlniri a fost făcută prezentarea scopului proiectului și a activităților sale.

Vizită în Parohia Eșelnița și croazieră pe Dunăre

Programul primei zile a inclus un seminar de acomodare-socializare, susținut de Dora Zaharia, psiholog și formator. De asemenea, au fost purtate mai multe discuții pe tema valorilor identitare naționale, din perspectiva veșniciei, moderate de monahia Emilia Nistoroiu și a fost făcută o prezentare a istoriei României, de Romulus Raicu, profesor de istorie. În prima parte a zilei, de marți, 3 aprilie, s-au abordat următoarele teme: ‘Românii în lume – ce știu și ce vreau să știu’, ‘Despre România de azi și despre personalități românești’. De asemenea, au fost vizitate primăria, parohia și muzeul parohial din Eșelnița, unde tinerii au fost întâmpinați de preotul paroh Sever Negrescu. În centrul atenției a fost mai ales colecția muzeală privată de obiecte de uz gospodăresc tradiționale și de costume populare, așezată la loc de cinste în viața Parohiei Eșelnița. Seara s-a încheiat cu vizionarea unui film românesc.

Cea de-a doua zi a școlii de vară, miercuri, 4 aprilie, a inclus participarea tinerilor la o croazieră pe Dunăre cu vizitarea Cazanelor Mici și Mari, a obiectivelor turistice din zonă, precum și o drumeție pe muntele Ciucarul Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente