Activități cu tineretul la Mănăstirile Pătrânjeni și Strâmba

Mâine, 12 august, se încheie tabăra de creație in memoriam mitropolitul Bartolomeu, organizată de Centrul de creație și cercetare continuă ‘Sfântul Evanghelist Luca’ al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Mănăstirea Pătrânjeni, din județul Alba, cu tema ‘Proporția sufletului – reflectată în imagini sacre de artiști contemporani’, informează „Ziarul Lumina”. Recent, s-a încheiat și tabăra pentru tineret de la Mănăstirea Strâmba, din Episcopia Sălajului.

Studenți ai Secției de artă sacră de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, precum și artiști deja inițiați au participat, începând cu 1 august, la cursuri pe diferite teme, care au fost aprofundate ulterior în ateliere de producție. Tabăra a cuprins ateliere de icoane bizantine, miniaturi și ilustrații de carte, grafică și desen. Anul acesta, în prim-plan a fost arta textilă, reprezentată prin broderie, tapiserie și imprimeu, dar și aplicații pe veșminte liturgice.

Despre obiectivul acestor acțiuni ne-a vorbit coordonatorul proiectului, asist. univ. drd. Marius Ghenescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca: ‘Am propus un program de inițiere și de perfecționare, care se adresează studenților de la Artă sacră în special, dar alături de care am invitat de fiecare dată și studenți de la alte facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai sau artiști deja consacrați, pentru a crea o punte, care mi se pare că este esențială, mai ales acum, când artiștii iconari și cei plastici se întâlnesc destul de rar’. Proiectul taberelor de creație organizate de Centrul de creație și cercetare continuă ‘Sfântul Evanghelist Luca’ și găzduite de Mănăstirea Pătrânjeni a fost demarat în urmă cu cinci ani.

Tinerii din Parohiile Sîg și Valcăul de Jos, în tabără la Mănăstirea Strâmba

La Mănăstirea Strâmba, din Episcopia Sălajului, a devenit deja o tradiție ca tinerii din parohiile Sîg și Valcăul de Jos să participe la tabăra de vară. ‘Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, prin grija Maicii Domnului și a părintelui stareț, protosinghelul Grighentie, dimpreună cu obștea monahală, am avut parte de o săptămână binecuvântată în grădina Maicii Domnului de la Mănăstirea Strâmba. În cadrul taberei, copiii au participat la slujbele religioase, unde copiii au dat răspunsurile liturgice și s-au împărtășit, la orele de pictură, unde, sub îndrumarea fratelui Claudiu, copiii au aflat pașii ce trebuie făcuți pentru a transforma o bucată de lemn într-o icoană la care să te închini cu evlavie. De asemenea, am mers în pelerinaj la mănăstirile ‘Sfânta Cruce’, ‘Buna Vestire’, dar și la Băile Felix, pentru câteva ore de relaxare trupească. Nimeni n-a simțit dorul de casă, lipsa familiei sau a calculatorului. La finalul taberei a avut loc festivitatea de premiere a copiilor participanți, iar părintele stareț a oferit diplome și daruri la toți copiii pentru rezultatele obținute la concursurile desfășurate în această tabără’, a menționat profesoara Dana Tîrlea. Alături de copii au mai fost părintele Lazăr Flavius de la Parohia Sîg și profesorii Claudia Blaga și Monica Ember.

„Vreau să mărturisesc că această tabără a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea. Vin pentru prima oară aici, unde am învățat să prețuim familia, să fim mai credincioși, să iubim biserica și pe Dumnezeu”, a precizat Laura Ana Maria Nemet, cls. a V-a, Valcăul de Jos, participantă la tabăra de la Mănăstirea Strâmba.

Comentarii Facebook


Știri recente