Activități catehetice și social-filantropice, la parohia Apostol din Capitală

La parohia Apostol, cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, „Sfântul Nicolae”, „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfânta Filofteia”, se derulează periodic mai multe activități catehetice, pastoral-misionare, în colaborare cu instituțiile de învățământ din zonă, precum și unele activități social-filantropice.

Părinții slujitori de aici, pr. Ion Sache și pr. Marin Sârbu, au cunoscut mai îndeaproape problemele copiilor din parohie, precum și ale elevilor din școlile aflate în zonă și, de aceea, în decursul acestor ani, s-au realizat importante activități social-educative și de asistență socială la nivelul parohiei.

Pe lângă diverse activități catehetice desfășurate pentru tinerii din parohie, părintele paroh Ion Sache, împreună cu toți cei din comunitate poartă grijă de urcușul duhovnicesc al copiilor, pentru care se îngrijesc să fie spovediți și împărtășiți cu Sfintele Taine. Prin colaborare cu școlile din parohie aici s-a implementat și proiectul catehetic național „Hristos împărtășit copiilor” și aproape în fiecare duminică și sărbătoare mulți copii ai instituțiilor de învățământ din parohie sunt prezenți la Sfânta Liturghie. „Activitatea catehetică este deosebit de importantă astăzi, iar prezența copiilor la biserică este o necesitate și o mare bucurie, pentru că astfel ei înțeleg și se apropie de cele ce învață în cadrul orelor de religie, pentru că religia este un mod de viață, iar prin prezența la biserică copilul conștientizează că ascultarea față de părinți, rugăciunea, zilele de post nu sunt doar simple teorii. Cateheza în biserici are un rol foarte important în dezvoltarea comunității, pentru că valorile care i se imprimă de mic copilului în suflet nu le va uita niciodată. O educație sănătoasă bazată pe principiile credinței creștine oferită copiilor de la cea mai fragedă vârstă, cu multă dragoste și cu multă îngăduință, se concretizează mai târziu prin prezența acestora la Sfânta Liturghie, la spovedanie și la slujbele bisericești”, ne-a declarat părintele Ion Sache.

În primăvara acestui an, în cadrul parohiei, copiii Grădiniței nr 3 din strada Ion Nedelcu, au avut un schimb cultural-tradițional cu copiii grădiniței evreiești „Lauder-Reut”, care a avut ca scop ca micuții credincioși să cunoască, să învețe și să respecte valorile celuilalt.

Părintele paroh a identificat 15 persoane vârstnice care au nevoie de ajutor și, la fiecare sărbătoare mai importantă a parohiei sau chiar în anumite duminici, împreună cu unii credincioși voluntari din parohie, aceștia sunt vizitați și ajutați. Copiii care au nevoie de rechizite, de hăinuțe pentru a merge la școală sunt și ei ajutați de fiecare dată când solicită acest lucru, iar la cele două hramuri ale parohiei se împart peste 100 de pachete cu alimente tuturor celor prezenți la Sfânta Liturghie. „Credincioșii noștri sunt foarte bucuroși că desfășurăm aceste activități social-filantropice și de multe ori dânșii vin cu diverse propuneri și chiar ne aduc la cunoștință diferite cazuri sociale din parohie pe care trebuie să îi ajutăm și să le fim aproape. Este foate important ca atunci când cineva se află în suferință să nu judeci și de aceea ne dorim să construim un așezământ social, pentru că la parohia noastră sunt foarte mulți credicioși dornici de a-i ajuta pe ceilalți”, a mai spus părintele.

Prima atestare cunoscută este o însemnare a preotului Bunea pe o carte de rugăciuni scrisă în slavonă, datând probabil din anul 1642, dar o atestare istorică, sigura, provine de la misionarul Blasius Kleiner, care o menționează în lista bisericilor bucureștene întocmintă înainte de anul 1761: „Apostol, din lemn”.

Actuala biserică din zid a fost ctitorită între anii 1763-1765 de Constantin Potoceanu, fost căpitan de jalbe la curtea domnitorului Constantin Nicolae Mavrocordat, care a dăruit bisericii și una dintre primele cărți de slujbă, „Penticostarul”.

În 1798, lăcașul este atestat ca biserică a mahalalei Apostol. Aici locuiau morarii, brutarii, făinarii, grânarii, iar puțin mai târziu s-au așezat și măcelarii și, de aceea, s-a mai numit și „Biserica de la Taiere”.

Începând cu anul 1810, dar mai ales în perioada 1820-1830, s-au realizat reparații importante de către Apostol Velicu „Băcanul”, iar în pronaosul bisericii a fost înmormântată o persoană cu numele Apostol Marinciu „Brutarul”. Pentru toatea acestea, biserica a rămas în memoria credincioșilor de astăzi și a bucureștenilor în general ca „Parohia Apostol”. Datorită vechimii și istoriei ei, din anul 1992 biserica a fost înregistrată ca monument istoric.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente