Activități catehetice în satul argeșean Valea Corbului

În comuna Călinești, satul Valea Corbului, județul Argeș, sunt 250 de gopodării în care trăiesc atât persoane de vârsta a treia, familii tinere, dar și numeroși copii. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestei comunități, de a avea o biserică proprie și preot care să slujească în fiecare duminică și la fiecare praznic împărătesc, cu binecuvântarea Preasfințitului Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, s-a înființat, la 1 decembrie 2003, parohia „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”. Aici au loc foarte multe activități pastoral-misionare, educative și programe de prevenire a fenomenelor cu caracter antisocial.

Pentru o mai bună informare a credincioșilor, pentru a-i apropia pe aceștia de biserică și pentru a-i face să înțeleagă cât mai bine învățătura de credință ortodoxă, precum și tradițiile bisericii noastre strămoșești, părintele paroh Ionuț Cristian Neacșu desfășoară în fiecare duminică, după-amiaza, un program de catehizare pentru credincioși, în cadrul căruia credincioșii din satul Valea Corbului învață rugăciuni, cântări liturgice, se citesc anumite pasaje din Sfânta Scriptură și se abordează anumite teme sociale, de actualitate în comunitate, cum ar fi consumul de alcool, avortul, violența domestică, abuzul asupra copilului etc.

Diverse activități sociale

Pe lângă activitățile catehetice-educative, în parohie se desfășoară și diverse acțiuni cu sprijin material pentru familiile aflate în situație de risc social. În acest scop, a avut loc o consiliere socială, iar cei care au solicitat și au avut nevoie au fost sprijiniți în efectuarea documentației pentru obținerea gradului de handicap, a ajutorului social și în efectuarea demersurilor medicale atunci când se impune acest lucru. La sfârșitul anului școlar 2008-2009, cu ocazia desfășurării serbării de sfârșit de an, parohia a oferit, în parteneriat cu Fundația „Lumină în Suflet” și Asociația „Sprijin pentru Viață”, cadouri pentru 98 de copii de la școala din comuna Călinești. În preajma sărbătorilor de Crăciun și Paște, la inițiativa parohiei și în colaborare cu studenții Facultății de Teologie Ortodoxă, Secția Asistență socială, unui număr de aproximativ 205 familii li s-a făcut o bucurie cu ocazia acestor sărbători, primind pachete constând în alimente, îmbrăcăminte și dulciuri, jucării pentru copii, care au servit acoperirii nevoilor primare ale acestora, oferindu-le, totodată, un exemplu și o încurajare că sunt oameni cărora le pasă de ei, cu problemele și situațiile lor. „Misiunea pastorală într-o comunitate rurală este una extrem de importantă, care implică responsabilități majore mai presus uneori chiar decât a celorlalte instituții publice locale, Primărie, Școală, Poliție, deoarece gradul de credibilitate al preotului este foarte mare și încrederea pe care i-o oferă enoriașii este la fel de mare, așteptările acestora fiind direct proporționale cu încrederea oferită. Activitățile noastre în plan informal-educativ sau social trebuie să deservească unui scop suprem, și anume ajutorul celui de lângă noi, având tot timpul în minte cuvintele Mântuitorului, Care ne îndeamnă să ne iubim aproapele”, ne-a declarat părintele Ionuț Cristian Neacșu.

Copiii din parohie desfășoară, de asemenea, activități educativ-recreative. 25 de copii, împreună cu educatoarea lor, au mers, de Ziua Internațională a Copilului, la un spectacol pentru copii la Teatrul Așchiuță din Pitești.

Programe de prevenire a fenomenelor cu caracter antisocial

Părintele paroh, Consiliul parohial și mulți credincioși din parohie s-au implicat și în câteva campanii de prevenire a discriminării copiilor de etnie romă, în școala din comună. La această acțiune au fost invitați reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Argeș, Direcției Generale pentru Protecția Copilului Argeș, Biroului Județean pentru Romi, Agenției Naționale Antidrog, Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Argeș și a Asociației „Sprijin pentru Viață”.

Copiilor, dar și părinților participanți le-au fost prezentate materiale educative, în format audio-video, care prezentau informații despre importanța protejării și respectării drepturilor fundamentale ale copiilor, așa cum reiese din Legea nr. 272/2004, indiferent de etnie, rasă sau condiția socială.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente