Activități ale ASCOR – filiala Sibiu în Postul Crăciunului

Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), filiala Sibiu, a demarat o serie de acțiuni culturale, artistice și filantropice specifice perioadei Postului Nașterii Domnului. Astfel, au fost colindați credincioșii din Parohiile Tălmaciu – Colonie, Ilimbav, Biserica Azil, beneficiarii Centrului Ocupațional pentru Persoane cu Dizabilități din Sibiu, persoane cu probleme sociale din Sibiu, precum și credincioșii care au participat la concertele din Catedrala mitropolitană, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Grupul studenților ASCOR Sibiu s-a aflat duminică, 12 decembrie, la sărbătoarea Sfântului Spiridon, printre credincioșii din Parohia Tălmaciu – Colonie, Protopopiatul Avrig. Aici, în Capela ‘Sfântul Vasile cel Mare’, unde este paroh preotul Aurel Măcriș, tinerii au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, apoi au oferit credincioșilor care au participat la slujbă un concert de colinde tradiționale, după cum a precizat liderul ASCOR, filiala Sibiu, Ciprian Onica.

‘Ne-am aflat la Tălmaciu – Colonie la invitația preotului paroh, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Credincioșii aflați la biserică au fost foarte impresionați de prezența grupului nostru printre ei, mai ales că acel loc este unul mai izolat, cu doar 22 de familii și 18 văduve’, a spus Ciprian Onica, adăugând că uimirea credincioșilor a fost și mai mare când i-au văzut pe tineri colindând în tot satul. ‘Am mers prin tot satul, de la casă la casă, am bătut din ușă în ușă. I-am colindat pe toți, le-am împărțit iconițe, pliante, dulciuri, fructe. I-am îndemnat pe oameni să colinde, să meargă de la unul la altul, astfel încât, în comuniune, să participe la bucuria Nașterii Domnului.’

Colinde și pachete pentru persoanele nevoiașe

O altă acțiune în care este implicată ASCOR Sibiu este cea de pregătire și distribuire a unor pachete către persoanele cu probleme sociale din Sibiu. ‘Mitropolia Ardealului, cu binecuvântarea IPS Laurențiu, a aprobat acordarea unei sume, ca donație, pentru acțiunea ‘Colindul social’, care are ca scop să aducă un mic dar familiilor din Sibiu, celor cu probleme sociale. Adresele acestor familii sunt oferite de Primărie, de cele mai multe ori este vorba de persoane vârstnice, familii cu mulți copii, cu probleme de sănătate. Zilele acestea, împreună cu Pro Vita Sibiu, ASCOR Sibiu pregătește 150-200 de pachete care vor fi împărțite de patru grupe de colindători. Fiecare grupă este formată din aproximativ zece tineri, studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, precum și de la alte facultăți din oraș’, a precizat Ciprian Onica, acesta adăugând că tinerii vor merge la aproximativ 120 de adrese. Acțiunea se desfășoară în fiecare an, fiind inițiată și derulată de Mitropolia Ardealului.

Colinde și alinare pentru bătrânii de la azil

Din seria acțiunilor ASCOR face parte și vizita la azilul de bătrâni din Sibiu, care a avut loc vineri, 10 decembrie. Aici, grupul de aproximativ 40 de studenți a participat, mai întâi, la slujba Maslului care a avut loc la biserica azilului, apoi aceștia au oferit celor aflați în biserică un concert de colinde. A urmat vizitarea azilului, unde tinerii au împărțit iconițe, fructe, dulciuri și, mai ales, câte un cuvânt de alinare celor 95 de persoane vârstnice aflate în instituție.

Joi, 9 decembrie, ASCOR Sibiu a organizat, în Aula Facultății de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu o conferință cu tema ‘Tinerețe și vocație’, la care au participat tineri de la liceele și facultățile din Sibiu. Invitatul conferinței a fost pr. conf. dr. Constantin Necula din cadrul Facultății de Teologie, care a vorbit despre aspectul transcendent pe care îl implică noțiunea de vocație, pe de o parte, și condițiile sociale, pe de altă parte, condiții care, de cele mai multe ori, fac dificilă împlinirea vocației.

Miercuri, 8 decembrie, tinerii de la ASCOR Sibiu au invitat, la Catedrala mitropolitană, pe cei 15 tineri beneficiari ai Centrului Ocupațional pentru Persoane cu Dizabilități Diakoniewerk, împreună cu care au cântat colinde. ‘A fost un ‘dialog’ de colinde, am cântat și noi, și ei, după ce am asistat la slujba Maslului. Tinerii beneficiari ai centrului ocupațional au primit daruri, apoi părintele Cristian Dariciuc, coordonator al Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, îndrumătorul lor spiritual, a ținut o scurtă cuvântare’, a spus Ciprian Onica, liderul ASCOR Sibiu.

Un proiect al tinerilor din ASCOR Sibiu are drept obiectiv ca fiecare beneficiar al Centrului Ocupațional pentru Persoane cu Dizabilități din Sibiu să fie sprijinit de un tutore care, după un program stabilit, să petreacă cât mai mult timp alături de beneficiar. Ca o completare a activității desfășurate de ASCOR cu tinerii în centrul ocupațional, periodic, și mai ales în posturile de peste an, pr. Cristian Dariciuc îi spovedește și împărtășește pe tinerii cu dizabilități care sunt tot mai interesați de viața Bisericii.

Colinde la Catedrala mitropolitană

De sărbătoarea Sfântului Nicolae, tinerii din ASCOR Sibiu au fost prezenți în rândul credincioșilor din Parohia Ilimbav, unde au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, la invitația părintelui paroh Viorel Pântea. Apoi, au oferit celor prezenți în biserică un concert de colinde. Ca apreciere pentru activitățile desfășurate, preotul paroh le-a oferit o diplomă de onoare din partea parohiei. După acest moment solemn, tinerii din ASCOR împreună cu toți credincioșii au pornit într-o procesiune, prilej cu care s-au interpretat cântece patriotice și colinde. Programul a continuat la căminul cultural, unde credincioșii, copiii de la grădiniță, tinerii din ASCOR au interpretat un bogat repertoriu de colinde tradiționale, specifice locului, zona Valea Hârtibaciului fiind cunoscută ca una deosebit de bogată în tradiții, după cum a remarcat Ciprian Onica.

În aceeași zi, împreună cu pr. Viorel Pântea, parohul din Ilimbav, tinerii studenți au colindat obștea monahală de la Mănăstirea Nocrih, aflată în apropiere.

Un alt concert susținut de tinerii din ASCOR a fost cel susținut la Catedrala mitropolitană din Sibiu, duminică, 5 decembrie, împreună cu Grupul psaltic ‘Sfântul Andrei’ al catedralei.

Acțiunile tinerilor din ASCOR Sibiu vor continua și în săptămânile următoare, prilej cu care aceștia vor încerca să aducă o rază de speranță în viața celor aflați în dificultate, în singurătate. ‘Cei care au fost câștigați din aceste activități am fost noi, membrii ASCOR, pentru că am fost impresionați de suferința, dar și de bunătatea celor pe care i-am colindat, prin faptul că am stat de vorbă cu ei, i-am încurajat și am fost părtași la suferința lor. Contactul cu astfel de realități ne fac să fim mai prietenoși, mai înțelegători’, a arătat liderul ASCOR, filiala Sibiu, Ciprian Onica.

Comentarii Facebook


Știri recente