Activitatea Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Anul 2009 a fost și pentru Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor un an bogat în realizări. Activitatea sectorului a fost canalizată în patru direcții: învățământul teologic universitar, preuniversitar, învățământul religios și activitățile cu tineretul. În Arhiepiscopia Bucureștilor învățământul teologic universitar este reprezentat de Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală.

Mai multe detalii a oferit pentru TV. TRINITAS, părintele lect. Alexandru Gherasim, consilier eparhial al sectorului Învățământ și activități cu tineretul: „Facultatea de Teologie «Justinian Patriarhul», în anul 2009 a avut câteva acțiuni importante printre care: participarea la Congresul comemorativ dedicat Sfântului Vasile cel Mare în perioada 1-4 noiembrie, sub patronajul Patriarhiei Române, de asemenea a fost organizat un Simpozion de Teologie Dogmatică în luna octombrie a anului 2009 intitulat: «Dumnezeu Tatăl și viața Preasfintei Treimi», iar dincolo de procesul de învățământ cele mai importante lucruri efectuate sunt lucrările de amenajare. Suntem pe cale de a începe, probabil începând cu anul 2010, lucrările de mansardare a facultății. Tot de clădirea facultății este legat și Centrul Cultural Social «Justin Patriarhul» care are mai multe subunități: Căminul Studențesc, Cantina «Mensa» și patiseria înființată în cadrul cantinei «Mensa»”.

În ceea ce privește învățământul teologic preuniversitar, în Arhiepiscopia Bucureștilor funcționează două instituții: Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul” și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filofteia” de la Mănăstirea Pasărea. „Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul” își continuă activitatea într-o clădire nouă care se află în curs de finalizare, apoi mai este în proiect și construirea unei săli de sport” a declarat părintele lect. Alexandru Gherasim.

În 2009, la capitolul activități cu tineretul, prioritare au fost după cum a menționat părintele lect. Alexandru Gherasim, proiectele catehetice: „Au continuat serile catehetice care s-au desfășurat în Biserica Sfânta Ecaterina, care este paraclis al Facultății de Teologie «Justinian Patriarhul». Și dacă tot am menționat Biserica Sfânta Ecaterina, trebuie să vă spun că va intra într-un amplu proces de reconsolidare și restaurare”

În 2010 Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor își propune, pe lângă continuarea proiectelor deja începute și marcarea prin diferite activități a ” Anului omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești”: „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat înalta binecuvântare pentru organizarea Congresului Facultăților de Teologie, în acest an, la București, în perioada 23-25 septembrie. Acest Congres al Facultăților de Teologie din cuprinsul Patriarhiei Române se organizează odată la doi ani și va avea ca temă Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române”

Tot în acest an, un alt proiect important pentru acest sector este și construirea Casei Social-Pastorale „Sfânta Ecaterina”.

Comentarii Facebook


Știri recente