Activitatea Sectorului cultural și de relații cu mass-media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în 2009

În anul 2009, activitatea Sectorului cultural și de relații cu mass-media al Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a intensificat, în ciuda dificultăților economice prin care trece țara noastră, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Prin purtarea de grijă și cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost publicate mai multe lucrări cu caracter istoric-documentar, în colecția Vita Aeterna; misionar-pastoral, în colecția Lumina credinței; hagiografic, în colecția Vieți de Sfinți, și catehetic-omiletic, în colecția Păstorul cel Bun.

Dintre aparițiile editoriale ale anului trecut, între lucrările istoric-documentare amintim volumumul „Domnitorii și ierarhii Țării Românești. Ctitoriile și mormintele lor”; albumul „«Duhul Sfânt a înnoit-o» – Catedrala patriarhală. Restaurare și Resfințire – 2008”; volumul „Biserica Ortodoxă Română și Unirea Principatelor. Moment aniversar (1859-2009”), romanul creștin „Singurătatea lui Vlad Țepeș și albumul filatelic: București – 550 de ani – 20 septembrie 1459 – 20 septembrie 2009” (realizat împreună cu Romfilatelia). Pe parcursul anului 2009 au apărut și foarte multe lucrări cu caracter misionar, dar și imprimări de CD-uri, fiind în curs de imprimare în acest an și alte lucrări deosebit de importante pentru viața bisericească din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

De asemenea, au fost tipărite în cursul anului trecut, dedicat Sfântului Vasile cel Mare și tuturor celorlalți sfinți capadocieni, lucrări cu caracter hagiografic, dintre care amintim: „Sinaxarul Sfinților Capadocieni”; „Viața, Acatistul și Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou”; „Slujba Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești”; „Slujba Sfântului Voievod Neagoe Basarab și Slujba Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul”, iar în curs de apariție se află volumul „Sfinții ocrotitori ai Mitropoliei Munteniei și Dobrogei”.

În cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, prin Sectorul cultural și de relații cu mass-media au avut loc în primăvara anului 2009, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei Române, precum și în municipiul Ploiești, conferințele pastoral-misionare pe tema „2009 – Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (†379), și al celorlalți Sfinți Capadocieni”, iar în toamnă au avut loc, în aceleași locații, conferințele cu tema „Mesajul credinței împărtășit prin mijloace moderne de comunicare”.

Au avut loc, de asemenea, și foarte multe expoziții, între care amintim vernisajul expoziției „Mitropolia Țării Românești – 650 de ani de existență”, desfășurat pe 28 octombrie 2009.

În cadrul activităților culturul-misionare, Sectorul cultural și de relații cu mass-media al Arhiepiscopiei Bucureștilor a coordonat programul de reorganizare a bibliotecilor parohiale, a proiectului de tipărire a pliantelor și a monografiilor bisericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, precum și lansarea unor albume de referință, dintre care amintim „Duhul Sfânt a înnoit-o – Catedrala patriarhală. Restaurare și Resfințire – 2008”, „Domnitorii și ierarhii Țării Românești. Ctitoriile și mormintele lor”, „Sinaxarul Sfinților Capadocieni”.

Implicarea Sectorului cultural și de relații cu mass-media s-a concretizat prin susținerea activităților Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române: majorarea numărului de abonamente la cotidianul Ziarul Lumina și la săptămânalul Lumina de Duminică, susținerea (financiară) a cotidianului prin reducerea semnificativă a prețului de cost/exemplar, participarea în cadrul emisiunilor posturilor de Televiziune și Radio TRINITAS a tuturor angajaților sectorului cultural și realizarea de către reprezentanții Sectorului cultural și de relații cu mass-media a emisiunilor „Viața parohiilor” la Televiziunea TRINITAS și „Biserica și Societatea” la Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…