Activitatea PS Dr. Laurentiu Streza ca Episcop al Caransebesului

PS Dr. Laurentiu Streza, Episcopul Caransebesului, a fost ridicat astazi la rangul de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului. Cu acest prilej, Cristian Almasan, secretar eparhial al Episcopiei Caransebesului, ne-a oferit detalii in ceea ce priveste activitatea pastorala si administrativ-bisericeasca a PS Laurentiu Streza: ‘Pe plan pastoral, Chiriarhul nostru a reinsufletit parohiile, hirotonind preoti tineri si punand un accent deosebit pe disciplina clerului. Pe plan administrativ-bisericesc, PS Laurentiu continua idealul inaintasilor sai referitor la constructia noii Catedrale episcopale, ale carei lucrari au ajuns acum la o cota considerabila. Pe teritoriul Episcopiei a binecuvantat si sfintit numeroase lucrari de refacere a picturilor interioare si exterioare, din bisericile parohiale si manastiresti. In perioada celor noua ani de arhipastorire, numarul asezamintelor monahale a crescut la 23’.

De asemenea, secretarul eparhial al Episcopiei Caransebesului, ne-a subliniat si implicarea PS Episcop Laurentiu in activitatile culturale: ‘Pe plan cultural, a organizat si patronat numeroase manifestari cu caracter national si international. In anul 2001, cu binecuvantarea Sa, la editura diecezana din Caransebes apare ‘Dictionarul enciclopedic de cunostinte religioase’, al eruditilor profesori Ene Braniste si Ecaterina Braniste. In anul 2002, la Editura Trinitas vede lumina tiparului lucrarea sa ‘Tainele de initiere crestina in Bisericile rasaritene’. De asemenea, a binecuvantat aparitia la editura diecezana din Caransebes a volumului ‘Enciclopedia marilor personalitati din Vechiul si Noul Testament’, a preotului Dumitru Bondalici’.

PS Laurentiu Streza a sustinut si o intensa activitate social-misionara. PS Sa s-a implicat atat in actiunea de sprijinire a persoanelor defavorizate, cat si in actiuni de ajutorare a persoanelor care au avut de suferit de pe urma inundatiilor: ‘Totodata, angrenat si in activitatea social caritabila a asistentei sociale si religioase, PS Sa a initiat infiintarea a doua centre de zi pentru minori si a unuia pentru batrani, cantine pentru saraci si intrajutorarea persoanelor cu probleme sociale. Pentru ajutorarea persoanelor din Eparhia noastra afectate de pe urma inundatiilor din primavara acestui an, a binecuvantat si indrumat preotii si credinciosii parohiilor spre strangerea de fonduri materiale si financiare care au fost apoi distribuite celor aflati in nevoie. In vara acestui an a fost alaturi si de sinistratii afectati in inundatiile din zona Moldovei, prin colecte organizate in protopopiatele din Episcopia noastra’, a concluzionat secretarul eparhial.

Comentarii Facebook


Știri recente