Activitatea cultural-misionara a Arhiepiscopiei Iasilor, in anul 2007

Principalele realizari in acest domeniu au fost evidentiate astazi de catre PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in cuvantul rostit la finalul slujbei de Te-Deum oficiata la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ din Iasi in debutul lucrarilor Adunarii Eparhiale si Consiliului Misionar Consultativ ale Arhiepiscopiei Iasilor. PF Sa s-a referit mai intai la activitatea postului de radio Trinitas, care, in toamna anului trecut, a trecut sub coordonarea Patriarhiei Romane, in cooperare cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, apoi la activitatea postului de televiziune Trinitas TV, care a inceput sa emita din data de 27 octombrie 2007, precum si la activitatea Ziarului Lumina, care si-a extins aria de difuzare. De asemenea, a fost evidentiata si infiintarea Centrului de Presa ‘Basilica’ al Patriarhiei Romane: ‘Institutul Cultural-Misionar Trinitas, prin editura, tipografie si radio, a contribuit la o intensificare majora a acestor activitati. In mod deosebit remarcam obtinerea licentei audio-vizuale pentru televiziune prin satelit, in data de 12 iulie 2007, si infiintarea primului post de televiziune religioasa din Romania – Trinitas TV – la 27 octombrie 2007, cu sediul la Patriarhia Romana, in Bucuresti. Pe data de 27 octombrie 2007 a fost inaugurat Centrul de Presa ‘Basilica’ al Patriarhiei Romane, care cuprinde televiziune, radio, cotidian saptamanal si agentie de stiri. Toate acestea au scopul de a intensifica intr-o lume marcata de secularizare misiunea spirituala a Bisericii de a propovadui Evanghelia lui Hristos intr-un mesaj actual, accesibil tuturor. In momentul acesta, postul de radio Trinitas functioneaza cu doua redactii: una la Buciuresti si cealalta la Iasi, ambele coordonate de Patriarhia Romana, dar in colaborare practica si permanenta cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei. In continuare, Radio Trinitas va realiza la Iasi cea mai mare parte a programelor sale, iar la Bucuresti programele informative si dezbaterile de interes national. Ziarul Lumina, singurul cotidian crestin din intreaga Ortodoxie si primul din Romania, a continuat sa-si creasca influenta, devenind o voce distincta in peisajul mediatic actual. Daca saptamanalul Lumina de Duminica este distribuit la nivel national inca din anul 2006, Ziarul Lumina este distribuit in momentul de fata in Moldova, precum si in Bucuresti, Ilfov si Prahova, dar in anul 2008 cotidianul se va extinde la nivelul intregii tari’.

PF Parinte Patriarh Daniel a evidentiat apoi activitatea tipografica si editoriala derulata anul trecut in Arhiepiscopia Iasilor: ‘In anul 2007 au fost publicate mai multe carti de teologie, spiritualitate si cultura crestin-ortodoxa la tipografiile mitropolitane din Iasi si de la Manastirea Neamt, precum si multe reviste si buletine pastorale si culturale la nivel de protopopiat, parohie si scoala teologica. Valoarea activitatii editoariale de la Trinitas a fost confirmata si prin distinctiile primite: premiul ‘Ovidiu’ pentru editarea culturii clasice la Targul de Carte Librex, editia a XIII-a, aprilie 2007, si premiul pentru care religioasa la Salonul International de Carte Romaneasca, octombrie 2007. S-a acordat o atentie deosebita editarii de publicatii si realizarii de inregistrari audio si video dedicate mai ales evenimentelor duhovnicesti si academice din cursul anului 2007: omagierea de catre Ortodoxia de pretutindeni a 1600 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sf. Ioan Gura de Aur, proclamarea canonizarii Sf. Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, 29 – 30 august 2007, resfintirea Catedralei mitropolitane din Iasi, 11 octombrie 2007. Dupa 15 ani de activitate sustinuta, tipografia mitropolitana Trinitas de la Iasi avea nevoie urgenta de retehnologizare, si de aceea in cursul anului 2007 s-a desfasurat proiectul de reinnoire a tipografiei si achizitionarea unei masini de tipar performante. Valoarea investitiei, de 2 milioane RON, este asigurata din fonduri proprii prin cooperarea Sectoarelor Economic, Misiune si Prognoza si Silvic ale Centrului eparhial Iasi. Noua masina va fi instalata pana la sfarsitul lunii ianuarie, 2008′.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane s-a referit apoi la activitatile cultural-misionare derulate de catre Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, precum si de cele sase Seminarii Teologice Liceal Ortodoxe din Arhiepiscopia Iasilor: ‘Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi si cele sase Seminarii Teologice din Arhiepiscopia Iasilor au desfasurat bogate activitati didactice si culturale cu rol misionar. In anul universitar 2006 – 2007 au fost inscrisi la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi 1180 studeti si studente, 124 de masteranzi si 34 de doctoranzi. La cele sase Seminarii Teologice din Arhiepiscopia Iasilor au fost inscrisi 1288 de elevi si eleve, dintre care au promovat 1246. Elevii merituosi si elevele merituoase au fost premiati sau premiate la diferite olimpiade nationale organizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii sau la cursuri organizate de catre Biserica. Cei mai multi absolventi ai acestor Seminarii Teologice devin preoti in parohiile de la sate si continua apoi studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi’.

PF Parinte Patriarh Daniel a mentionat apoi si la alte activitati cultural-misionare, derulate in 2007, in Arhiepiscopia Iasilor: ‘Simpozioanele, conferintele si seminariile nationale si internationale crestine, care s-au desfasurat mai ales prin grija Centrului de Conferinte ‘Providenta’, a Sectorului de Misiune si Prognoza Social-Pastorala, a Institututui ‘Sf. Nicolae’ din Iasi, a Institutului Cultural-Misionar Trinitas si a Centrului Cultural-Pastoral ‘Sf. Daniil Sihastrul’ de la Durau, au tratat teme de vie actualitate culturala si misionara. In vederea revitalizarii activitatii de catehizare in randul copiilor si a tinerilor, anul trecut a continuat editarea si distribuirea ghidurilor catehetice pentru parohii, numite ‘Hristos impartasit copiilor’. Proiectul a fost initiat ca urmare a unei colaborari a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu World Vision Romania, si se deruleaza cu aprobarea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In perioada 20 – 24 august 2007 au avut loc la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ din Iasi lucrarile Conferintei pastoral-misionare anuale ale preotilor din Arhiepiscopia Iasilor, cu tema: ‘Problema familiei crestine azi. Problema preotului aflat in dificultati materiale’, cu participarea a peste 900 de preoti din Arhiepiscopia Iasilor si cu invitati de la Secretariatul de Stat pentru Culte’.

Comentarii Facebook


Știri recente