Activitatea Asociației Filantropia în Eparhia Oradiei

La Parohia ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Oradea-Vii, Episcopia Oradiei, a avut loc, în 22 februarie, prima ședință de lucru a Comitetului de susținere a proiectului ‘Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe’, reunită sub coordonarea Asociației Filantropia Oradea, care a organizat aici prima sucursală, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Întâlnirea a fost condusă de președintele comitetului, părintele Gheorghe Nemeș, în calitate de director al sucursalei ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ a Asociației Filantropia Oradea, iar Episcopia Ortodoxă a Oradiei a fost reprezentată de părintele Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic.

Ședința a început cu o rugăciune de mulțumire, oficiată în Biserica cu hramul ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ sau ‘Biserica Albastră’, cum este ea cunoscută de majoritatea credincioșilor, de față fiind membrii comitetului, în număr de 30 de persoane. Întrunirea a continuat la Așezământul social ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, unde s-a făcut darea de seamă cu realizările anului 2010, ‘arătându-se bucuria încoronării lucrărilor de la așezământul social-cultural, vizitat și binecuvântat în anul ce a trecut de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, când s-a deschis oficial proiectul ‘Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, ne-a declarat părintele Gheorghe Nemeș, directorul fondator și coordonator al lucrărilor social-filantropice din această parohie.

Masă caldă pentru bolnavi

Așezământul social s-a fondat prin directa purtare de grijă a părintelui Gheorghe Nemeș în anul 2000, iar timp de 10 ani

s-au continuat lucrările în interior și exterior, acesta fiind dotat cu toate cele necesare pentru desfășurarea activităților de aici. Din 2006 până în 2010 s-au făcut numeroase colecte atât pentru credincioșii din Parohia Oradea-Vii, cât și pentru alții de pe întreg cuprinsul Episcopiei Oradiei.

Ajutoarele au constat în îmbrăcăminte, mâncare, cărucioare pentru cei cu dizabilități și importante sume de bani.

‘Cu ajutorul bunului Dumnezeu, am convocat pentru prima dată în anul acesta ședința Comitetului de susținere a proiectului ‘Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe’. Această agapă reprezintă de fapt o masă caldă pentru cei bolnavi, dar și pentru tinerii și vârstnicii aflați în suferință. Aceștia beneficiază de o masă caldă la domiciliu, care se transportă cu mașina bisericii noastre. Aceasta nu este oferită doar credincioșilor parohiei noastre, ci și persoanelor din alte parohii, dar și celor de altă confesiune. Este de menționat că mâncarea se dă de luni până vineri, iar la sfârșit de săptămână este trimisă mâncare rece care este pregătită de către aceștia la casa lor. Anul acesta ne-am propus ca, pe lângă proiectele pe care deja le desfășurăm, să ajutăm încă 10 persoane cu proteze dentare’, a mai spus pr. Gheorghe Nemeș.

Părintele consilier Laurențiu Lazăr a vorbit celor prezenți despre activitatea Asociației Filantropia la nivelul Eparhiei Oradiei, arătând importanța inaugurării primei sucursale a asociației la Parohia Oradea-Vii, precum și perspectivele de dezvoltare a asociației în contextul multiplicării sucursalelor la nivelul parohiilor. În prezent, Asociația Filantropia Oradea are acreditare de furnizare a serviciilor sociale pentru îngrijirea vârstnicilor, urmând ca, în perioada imediat următoare, să fie acreditată și pentru alte tipuri de servicii, inclusiv pentru formarea profesională continuă.

Fondurile de susținere a proiectului ‘Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe’ provin din donațiile credincioșilor din Parohia Oradea-Vii, dar și de la credincioșii Parohiei ‘Sfânta Cruce’ din Torino, Italia.

Comentarii Facebook


Știri recente