Activitate interculturala a A.F.O.R.E.O.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.) a organizat, în ziua de marți, 29 martie 2011, în sala festivă a Protopopiatului Oradea, o întâlnire a doamnelor ortodoxe cu un număr de 10 voluntari străini care activează în centrele sociale din cadrul Asociației „Filantropia” a Episcopiei Oradiei, la care s-au adăugat alți 5 voluntari de la AIESEC Oradea, după cum ne-a relatat Pr. Silviu Dobai.

În Uniunea Europeană anul 2011 este anul voluntariatului. Acesta marchează aniversarea a 10 ani de la Anul Internațional al Voluntariatului, celebrat în 2001, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite. Propunerea se baza pe o serie de documente ale diferitelor instituții europene care recunosc contribuția voluntariatului la dezvoltarea comunităților și a cetățenilor și care îndeamnă la sporirea sprijinului în vederea dezvoltării voluntariatului, ca formă de cetățenie activă la nivelul Europei, sprijin pe care autoritățile ar trebui să îl ofere la nivel național, regional și local.

Doamnele ortodoxe din cadrul A.F.O.R.E.O. au pregătit o seară specială, de schimb intercultural, dorind să le prezinte tinerilor din diverse țări valorile culturale și tradițiile religioase ortodoxe ale poporului român, în special cele legate de perioada Postului Mare.

„În urmă cu câteva săptămâni am aflat de la Părintele Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic al Episcopiei Oradiei, și de la Domnul Adam Sima, președindele AIESEC Oradea, că în orașul nostru își desfășoară activitatea câțiva tineri voluntari din diferite țări. Fiind anul european al voluntariatului ne-am gândit că ar fi oportun să avem o întâlnire cu acești tineri, având în vedere că pe plan european se desfășoară multe evenimente, expoziții și manifestări. Atât tinerii aceștia voluntari, cât și noi suntem animați de dorința și de gândul de a dărui celor din jurul nostru lucruri frumoase pe care alții nu le pot avea”, a declarat doamna Viorica Cherteș, președinte al A.F.O.R.E.O.

Tinerii voluntari prezenți la întâlnire se află în România pentru 10 luni de zile, venind din Japonia, Noua Zeelandă, Italia, Franța, Spania, Germania, Polonia și Anglia. Fiecare dintre ei s-a prezentat și a interpretat un cântec specific țării de proveniență, vorbind despre sărbătorile primăverii și nu în ultimul rând despre tradițiile și obiceiurile din țările lor și modul în care sunt celebrate diverse sărbători în culturile și religiile din care fac parte.

Reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei la manifestare, PC Prot. Prof. Radu Rus, vicar eparhial, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, vorbind celor prezenți despre importanța Postului și frumusețea datinilor străbune din această perioadă: „salutăm cu bucurie prezența tinerilor voluntari în mijlocul nostru, fiind în primul rând un prilej de socializare, cunoaștere între tineri și apoi prilej de a cunoaște câte ceva despre tradițiile poporului român în perioada Postului Mare. Postul este o perioadă special instituită înainte de marile praznice împărătești, iar scopul său este acela de a-i apropia pe oameni de Dumnezeu, astfel încât aceștia să fie preocupați mai mult de sufletele lor, dar și de a simți mai bine sărbătoarea care se apropie. Totodată, postul constituie un prilej de bucurie și comuniune cu Dumnezeu, el fiind în același timp și o perioadă de odihnă și în primul rând de reculegere sufletească”.

Un moment deosebit al evenimentului l-a constituit prezența câtorva elevi ai Liceului de Artă din Oradea, aflați sub îndrumarea doamnei profesoare Aurica Botiu, care au interpretat câteva cântări și pricesne specifice perioadei Postului Mare.

La final, cei 15 voluntari străini au degustat din bucatele de post tradiționale românești pregătite de doamnele ortodoxe, precum colivă, plăcintă cu cartofi și varză, sarmale cu ciuperci și mămăligă, fasole bătută, cozonac, ș.a.

Comentarii Facebook


Știri recente