Acțiunile pentru sinistrați continuă

Arhiepiscopia Dunării de Jos a inițiat și coordonat ample manifestări filantropice pentru cei aflați în suferință în urma căderilor masive de zăpadă din ultima perioadă.

În continuarea activității filantropice din 14 februarie de la Parohia Jirlău, urmare a colectelor efectuate în municipiile Galați, Brăila și Tecuci (dar și în alte parohii), la 16 februarie, un al doilea transport de alimente neperisabile, obiecte igienico-sanitare și medicamente a fost trimis către parohiile din Protopopiatul Făurei, județul Brăila, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Arhiepiscopia Dunării de Jos s-a aflat într-o frumoasă cooperare cu un grup de 25 de voluntari de la Arcelor Mittal – Galați, care au pornit către parohiile Galbenu și Zamfirești (Protoieria Făurei) cu utilaje de deszăpezire, camioane pentru transportat zăpada din curțile oamenilor și alimente neperisabile (5.000 euro). Pe întreg parcursul zilei, aceștia au rămas în parohiile menționate, ajutând la deblocarea gospodăriilor afectate, precum și la eliberarea drumurilor laterale.

Parteneriat cu Garnizoana Brăila

În celălalt mare oraș al eparhiei, Brăila, a fost organizat un transport de alimente neperisabile, medicamente și obiecte igienico-sanitare în valoare de peste 24.000 lei (4 tone). Acestea au fost donate de credincioșii parohiilor din municipiul Brăila, în urma apelului făcut de preoții slujitori. La această inițiativă au răspuns cu promptitudine și elevii Școlii Gimnaziale ‘Ion Băncilă’ din Brăila, care, coordonați de prof. Ana Maria Dumitriu, directoarea unității de învățământ, și prin implicarea cadrelor didactice, au colectat alimente și obiecte de primă necesitate în valoare de 4.500 lei.

Transportul a fost asigurat de cadrele militare din Garnizoana Brăila, prin care s-a realizat acest parteneriat filantropic și care au ajutat la încărcarea alimentelor, precum și la distribuirea lor. Tot Garnizoana Brăila a pus la dispoziție și mijlocul de transport.

Alimentele au fost trimise către parohiile Târlele Filiu, Vișan, Câineni, Plăsoiu și Zamfirești, adică în zona în care se aflau și cei care au plecat dimineață de la Arcelor Mittal, Galați.

Acestea au fost distribuite familiilor aflate în dificultate prin grija preoților parohi și a organismelor parohiale.

‘Dragostea din inimi învinge gerul de afară’

Situația dezastruoasă în care se află multe sate ale țării din cauza viscolului i-a determinat și pe conaționalii noștri din Spania să își îndrepte privirile spre cei aflați în nevoie. Astfel, parohiile românești din Spania au pus la cale campania umanitară ‘Dragostea din inimi învinge gerul de afară’ care se va desfășura în fiecare parohie din Episcopia Spaniei și Portugaliei în perioada 16 februarie – 2 martie 2012. Cei care vor să-și ajute semenii aflați la grea încercare sunt îndemnați să aducă la biserică, după putință, alimente neperisabile: ulei, fasole, făină, zahăr, orez, conserve de carne și/sau pește, conserve de legume (mazăre, fasole etc.).

Și credincioșii Parohiei ortodoxe române ‘Acoperământul Maicii Domnului’ și ‘Sfinții Cuvioși Daniil Sihastrul și Paisie de la Neamț’, din orașul Jönköping – Suedia, Episcopia Europei de Nord, sunt alături de cei aflați în suferință. S-au organizat deja doua colecte: una dintre ele a ajuns la Parohia Valea Plopului, iar cealaltă va merge către cei aflați în județele greu încercate de ninsoare. ‘Acțiunea noastră va continua și în perioada următoare, cu speranța că mica noastră jertfă poate aduce alinare și mângâiere în sufletul celor necăjiți’, a declarat părintele paroh Ovidiu-Theodor Băncilă.

Colectă în SUA pentru ajutorarea celor înzăpeziți

Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Nicolae al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi a adresat preoților și credincioșilor un apel pentru ajutorarea victimelor zăpezii și gerului din România. Înalt Preasfinția Sa a prezentat succint situația din zonele înzăpezite și pericolul topirii zăpezii și al inundațiilor, ce pot produce multe alte pagube serioase. ‘Am rugămintea să organizați în următoarele duminici o colectă pentru victimele zăpezii și gerului din România. Orice bănuț poate fi de ajutor unei familii copleșite de lipsuri. Vă rog să trimiteți banii colectați până la 11 martie la Centrul eparhial din Chicago, la parohiile din SUA, pe adresa Catedralei ‘Sfântul Gheorghe’ din Windsor sau la parohiile din Canada. Suma totală colectată va fi trimisă la Patriarhia Română, în fondul special creat pentru ajutorarea celor care sunt în suferință’, a precizat IPS Arhiepiscop Nicolae.

‘Solidari cu cei aflați în suferință’

Deși vremea din ultimele zile s-a îmbunătățit, mai multe localități din județul Giurgiu sunt încă afectate de căderile masive de zăpadă, informează episcopiagiurgiului.ro. Pentru a veni în sprijinul credincioșilor din satele izolate, părintele Edmond Nicolae Popa, consilier social, părintele Sabin Mâț, protopop al Protoieriei Giurgiu, părintele Mihale Dan, protopop al Protoieriei Mihăilești, alături de alți preoți din eparhie au mers joi, 16 februarie, în localitățile Cucuruzu, Carapancea, Valter Mărăcineanu, Stâlpu, Chirculești și Anghelești, unde au oferit persoanelor sinistrate pachete constând în alimente neperisabile (ulei, orez, paste făinoase, conserve, pâine și apă). Pentru că în multe locuri nu s-a putut ajunge cu mijloacele de transport, pachetele oferite au fost distribuite cu ajutorul săniilor trase de cai. Acțiunea se înscrie în programul social-filantropic ‘Solidari cu cei aflați în suferință’, demarat de Episcopia Giurgiului pentru ajutorarea credincioșilor din satele înzăpezite, fiind susținută financiar din Fondul pastoral eparhial.

Comentarii Facebook


Știri recente