Acțiuni umanitare în Protopopiatul Reșița

La sfârșitul săptămânii trecute, s-au desfășurat în Parohia Câlnic, Protopopiatul Reșița, o serie de consultații gratuite pentru persoanele care suferă de boli oculare. Invitat special a fost Ramona Bujac, doctor rezident, oftalmolog de specialitate, din Timișoara, care a asigurat consultații gratuite și a prescris rețete, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Din cei 50 de pacienți înscriși, toți au fost examinați sâmbătă, 2 iulie, restul urmând să fie invitați la un alt consult într-un viitor apropiat. Ședințele de examinare a bolnavilor au durat mai mult, pentru că medicul specialist a dorit să ofere servicii de calitate, și nu doar examinări de rutină. ‘De pe urma acestor consultații au de câștigat atât bolnavii, cât și noi, având posibilitatea să acumulăm experiență și informații cu privire la diferite maladii. Investigațiile medicale aprofundate pot constitui baza unui viitor tratament. Diagnosticul preliminar stabilit de noi include rezultate ale testelor retinei și ale interiorului globului ocular prin tehnologie laser, astfel că pe baza acestora se pot stabili pași mai avansați de analize sau, în unele cazuri, chiar tratamente’, a spus medicul de specialitate Ramona Bujac.

Acțiunea a fost sprijinită și de o fundație de caritate, reprezentată de Dorinel Hotnogu – președinte și alți membri, precum Ducu Crăciun, Claudiu Dolot, Radu Iliescu și Adrian Dragomirescu, care pe baza rețetelor primite au înmânat gratuit ochelari potriviți tuturor celor consultați. Deși înscrierile pe fișa de consult s-au făcut începând cu o zi înainte, doritorii s-au adunat în curtea lăcașului de cult, unde se afla amplasat mobilul Clinicii de Oftalmologie, dis-de-dimineață. Organizatorii doresc să îi asigure pe cei care nu au ajuns la consult în acest sfârșit de săptămână că vor fi contactați pentru examinare cu o altă ocazie și speră ca pe viitor astfel de acțiuni să decurgă cât mai eficient, astfel încât mulți cetățeni ai Câlnicului, cu o condiție socială mai modestă, să poată beneficia de aceste consultații oferite gratuit.

Examen oftalmologic pentru persoanele defavorizate

Inițiatorul acestui demers, părintele Sorin-Valentin Popovici, a declarat: ‘Este un gest umanitar pentru ajutorarea tinerilor sau a vârstnicilor care au probleme cu vederea, dar care nu pot face un astfel de control oftalmologic din lipsă de posibilități financiare. Nu am făcut altceva decât să-i aducem aici pe specialiști spre a răspunde nevoilor de sănătate ale credincioșilor noștri cu posibilități mai modeste’. Examinarea oculară înseamnă mai mult decât corectarea vederii. Controlul periodic al ochilor este important, chiar dacă nu sesizăm problemele pe care le avem cu vederea. Cabinetele medicale unde se desfășoară campania sunt dotate cu aparatură de ultimă generație special creată pentru diagnosticarea corectă a bolilor oculare. Deoarece numărul de solicitări poate fi mai mare decât capacitatea cabinetului, de consultațiile oftalmologice gratuite pot beneficia în primul rând numai anumiți cetățeni, precum: persoane vârstnice, persoane cu handicap, persoane instituționalizate, copii și tineri până la 25 de ani provenind din familii cu risc crescut de marginalizare socială, beneficiari de ajutor social, șomeri sau alte cazuri sociale aflate în evidența serviciilor de specialitate.

Ovidiu Almăjan, unul dintre membrii organizatori, a declarat: ‘Vom avea în vedere pe viitor să organizăm o campanie de depistare a bolilor de ochi și pentru locuitorii satelor din întreaga zonă a Reșiței’. Pentru pacienții care au nevoie doar de stabilirea dioptriilor, recomandarea unor soluții se face pe loc. În cazurile mai grave, persoanele care manifestă simptomele unor boli de ochi complicate (cataractă, glaucom etc.) au fost îndrumate spre spitale sau clinici de specialitate din Reșița sau Timișoara, pentru tratament adecvat.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…