Acțiuni sociale și culturale la Parohia „Sfântul Nicolae” din Oradea

Persoanele fără sprijin material, vârstnicii părăsiți de familie, tinerii care doresc să cunoască mai multe despre credința ortodoxă, găsesc la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Oradea un real sprijin pentru depășirea obstacolelor în viață și un loc de formare spirituală. Complexul social-cultural al parohiei este locul unde preoții slujitori de aici, împreună cu enoriași ai parohiei se jertfesc pentru a oferi aproapelui ajutorul de care are nevoie, așa cum ni se arată în Evanghelie, informează Ziarul Lumina.

Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Oradea a fost înființată în 1938, când episcopul Nicolae Popovici al Oradiei a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru o nouă biserică în Oradea, în cartierul numit atunci Viile Orăzii. Biserica a început să se înalțe, având slujitori vrednici, între care și părintele Gheorghe Coman, tatăl scriitoarei Anei Blandiana. Lucrările de construcție s-au încheiat în 1952, în ciuda multor obstacole presărate de către autoritățile comuniste, iar biserica a fost târnosită de episcopul Valerian Zaharia al Oradiei. Cu timpul, în jurul bisericii s-au construit mai multe blocuri, încercându-se îngrădirea ei, pentru a nu mai fi foarte vizibilă de pe arterele principale. Astăzi, biserica se află în mijlocul cartierului Rogerius din municipiul Oradea, deservind un mare număr de credincioși, fiind biserica Parohiei Oradea-Vii, unde păstoresc preoții Gheorghe Nemeș și Viorel Samașca-Nemeș.

Grija pentru nevoiași

De la instalarea sa ca preot paroh în această parohie, în anul 1981, și până în prezent, părintele Gheorghe Nemeș desfășoară o frumoasă activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească. După evenimentele din decembrie 1989, când Biserica a avut din nou libertatea de a se implica în viața socială a comunității, părintele Gheorghe, ajutat de membrii Consiliului și Comitetului Parohial și de credincioșii parohiei, a purces la dezvoltarea a numeroase proiecte cu caracter social-filantropic. Astfel, parohia a amenajat o trapeză lângă sfântul lăcaș unde, la început, se organizau pomeni la parastase și se ofereau persoanelor nevoiașe alimentele care rămâneau. Apoi, în fiecare an, la hramurile bisericii, de Sfântul Nicolae și de Sf. Gheorghe, sau la marile praznice, părintele paroh a pregătit o masă caldă pentru credincioșii parohiei, în special pentru cei cu posibilități materiale reduse. S-au organizat și colecte de alimente și îmbrăcăminte care erau împărțite la cei nevoiași din parohie și nu numai.

Complexul social-cultural

O mare realizare a parohiei pe tărâm social a fost construirea, între anii 2000 și 2006, a unei clădiri ce adăpostește Complexul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Aici, la demisol, s-a amenajat o sală de mese cu toate dotările necesare pentru servirea mesei și un atelier de pictură. La parter se află biroul parohial, biblioteca, sufrageria și alte spații de primire. Etajul cuprinde camere pentru cazarea oaspeților, iar la mansardă se află muzeul parohiei și un mic paraclis.

Prin purtarea de grijă a părintelui Gheorghe Nemeș, în cadrul complexului parohial se organizează diverse activități pentru cei bătrâni, întâlniri și agape aniversare, momente de sărbătoare pentru persoanele care au împlinit un anumit număr de ani din parohie, la 8 martie, de Ziua Mamei, la 1 octombrie, de Ziua Senectuții, dar și evenimente special create pentru socializare. „La complexul nostru, tinerii parohiei au posibilitatea să își organizeze diverse întâlniri cu prilejul unor momente aniversare, la care participă și părinții acestora. Tot aici se desfășoară și activitățile de catehizare a copiilor și tinerilor din cadrul proiectului ‘Hristos împărtășit copiilor’, care se derulează cu succes la această parohie. Părintele Viorel Samașca-Nemeș este cel care are în grijă tinerii parohiei, fiind și colaboratorul Sectorului pentru cateheză și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei, din cadrul Protopopiatului Oradea, pentru acest proiect’, ne-a explicat părintele Gheorghe Nemeș.

Colaborări cu parohii și mănăstiri

În ultimii ani, părintele paroh a dezvoltat o fructuoasă colaborare, ce s-a finalizat cu un parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română ‘Sfânta Cruce’ din Torino, Italia, prin bunăvoința și deschiderea părintelui paroh Lucian Roșu din comunitatea românească amintită. În luna decembrie a anului 2009, parohia din Italia a donat parohiei orădene un tir cu articole de îmbrăcăminte noi pentru copii, tineri și adulți, care au fost împărțite în perioada postului Crăciunului la cei nevoiași ai parohiei, la comunitatea de rromi din localitatea Curtuișeni, județul Bihor, dar și la persoanele nevoiașe care iau masa în fiecare zi la Mănăstirea ‘Sfânta Cruce’ din Oradea, punându-se astfel bazele unei colaborări în domeniul social și cu mănăstirea orădeană. ‘Hainele au ajuns și la copiii și tinerii cu dizabilități care sunt asistați în centrele de ocrotire din cadrul rețelei de asistență socială ‘Evantai’ a Episcopiei Oradiei. De asemenea, ca urmare a inundațiilor devastatoare din ultima vreme, la apelul lansat de Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru ajutorarea victimelor inundațiilor, Parohia Oradea-Vii a colectat de la credincioși și a trimis în zonele afectate alimente neperisabile, articole de îmbrăcăminte, obiecte materiale casnice de strictă necesitate, precum și suma de 2.000 de lei’, ne-a mai spus părintele paroh.

Hrană caldă zilnică

În perioada următoare, respectiv începând cu 1 septembrie 2010, parohia va demara încă un proiect social denumit ‘Agapa Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, prin care se va oferi hrană caldă în fiecare zi a săptămânii pentru 30 de persoane din cadrul parohiei, dar și din alte cartiere din Oradea. Beneficiarii proiectului vor fi selectați după următoarele criterii: 1. Mama și copilul, până la vârsta de un an și jumătate, lipsiți de dragostea paternală – 10 persoane; 2. Bolnavi care nu se pot întreține singuri, care sunt lipsiți de ajutor familial și material, bolnavi țintuiți la pat, bolnavi dependenți de cărucior, persoane lipsite de vedere sau cu deficiențe grave – 20 persoane. Mâncarea gătită va fi transportată zilnic la cele 30 de persoane beneficiare cu un microbus al parohiei, ce urmează să ajungă la Oradea din Torino, donație a parohiei românești.

Comentarii Facebook


Știri recente