Acțiuni social filantropice la parohia Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași

Într-o perioadă în care resursele financiare, atât cele de la bugetul de stat, cât și cele ale instituțiilor private sau ale cetățenilor, sunt sub presiunea crizei economice, fondurile europene rămân o alternativă inclusiv pentru finanțarea proiectelor caritabile.

Un exemplu de reușită în acest sens îl reprezintă parohia ‘Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt’ din Iași, păstorită de preotul paroh Mihai Doroșincă, cel care, în ultimii patru ani, a reușit să deruleze mai multe proiecte caritabile cu finanțare europeană, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova. Trei dintre acestea le-a derulat sau le derulează în parteneriat cu Asociația Obștească ‘Soarta’, din raionul Soroca, Rep. Moldova, vizând campanii împotriva fumatului, campanii de informare privind instituționalizarea bătrânilor sau activități de îngrijire la domiciliu a vârstinicilor aflați în situații sociale grave.

Îngrijire la domiciliu pentru 50 de bătrâni

În prezent, părintele Mihai Doroșincă a obținut o nouă finanțare, pentru proiectul intitulat ‘O nouă șansă pentru bătrânii din zona transfrontalieră Iași-Soroca’. Proiectul, în valoare de 150 mii de euro, este finanțat prin Programul Operațional Comun România – Ucraina – Rep. Moldova, măsura 3.2. ‘Este un proiect pe care îl derulăm tot în parteneriat cu Asociația Obștească ‘Soarta’ și Direcția Comunitară Iași, prin intermediul căruia vom desfășura activități de îngrijire la domiciliu a unui număr de 50 de bătrâni – 30 din Iași, 20 din Raionul Soroca – cu vârste peste 60 de ani și aflați în situații de risc. Îngrijirea va consta în asistență medicală acordată de personal specializat, asigurarea săptămânală a igienei în locuințele bătrânilor vizați de acest proiect și acordarea, lunar, a unor pachete cu alimente de bază. După terminarea perioadei de 10 luni în care beneficiem de finanțare din fonduri europene, adică luna mai 2012, vom continua activitățile de îngrijire la domiciliu din fonduri proprii’, explică părintele Mihai Doroșincă.

Centru de zi și întreprindere pentru șomeri

Un alt proiect caritabil pentru care parohia ieșeană ‘Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt’ a obținut finanțare din fonduri europene îl reprezintă Centrul de zi destinat bătrânilor cu probleme sociale grave, construit în incinta parohiei și prin intermediul căruia se asigură hrană, consiliere psihologică, asistență medicală și activități recreative unui grup de 24 de bătrâni. Totodată, părintele Doroșincă are în plan alte câteva proiecte destinate persoanelor aflate în situații de risc: o mică întreprindere socială în care să fie angajați șomeri aflați în situații sociale și familiale dificile, a cărei valoare se ridică la suma de 500 mii de euro, un program de formare profesională și un centru de zi pentru copii. ‘Traversăm o perioadă dificilă, ale cărei efecte se resimt din plin în plan social, și avem datoria să încercăm să ajutăm cât de mult ne stă în putință. Din păcate, pentru că nu avem posibilitatea să susținem toate aceste proiecte doar din resurse propii, ne-am adaptat la situație și ne-am concentrat pe obținerea banilor necesari din fonduri europene. Nu este însă un demers simplu, pentru că ne confruntăm cu o birocrație excesivă și foarte multe lucruri – care țin de chestiuni de contabilitate, de planuri de construcții sau de raportări detaliate – pe care a trebuit să le învățăm din mers. Dar, repet, este o alternativă pe care o avem la îndemână și care ne dă posibilitatea să ne implicăm și să-i ajutăm pe cei aflați în situații dificile’, spune părintele Mihai Doroșincă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…