Acțiuni social-filantropice în parohiile Prodănești și Gănești din județul Galați

Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți din Protoieria Târgu Bujor, dar și din Administrația eparhială, a oficiat Taina Sfântului Maslu în parohiile Prodănești și Gănești, informează „Ziarul Lumina”. Aceste două parohii reprezintă o prioritate misionară și social-filantropică, din cauza numărului mic de credincioși, cu posibilități financiare extrem de reduse, însă foarte atașați Bisericii.

Credincioșilor obișnuiți, care participă frecvent la sfintele slujbe, li s-au adăugat cadrele medicale din Parohia Gănești, precum și dr. Emilia Ștefănescu, director al Unității Medico-Sociale din aceeași localitate (fost ‘Spital de Boli Cronice – Psihiatrie’). Aici sunt internați 163 de pacienți cu boli psihice grave, majoritatea fiind marginalizați social sau părăsiți de familiile lor. O parte din bolnavii din această instituție medico-socială au participat la Taina Sfântului Maslu, Înalt Preasfinția Sa rugându-se pentru ei și încurajându-i pe fiecare în parte.

La final, cei 52 de copii, școlari și preșcolari ai celor două parohii, au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos și a Protoieriei Târgu Bujor daruri de alimente și fructe, precum și articole de îmbrăcăminte, iar cei 100 de bătrâni bolnavi și nedeplasabili, precum și cei aflați în risc social au primit pachete cu alimente de primă necesitate și articole de îmbrăcăminte, valoarea totală ridicându-se la suma de 5.600 lei.

Pe lângă aceste daruri materiale, cei prezenți au fost mângâiați și cu mici daruri de suflet, precum broșurile intitulate ‘Taina Sfântului Maslu’ și ‘Carte de rugăciuni pentru bolnavi’, ambele editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos, și iconițe.

Slujirea semenului aflat în suferință a continuat în cabinetele medicale din cele două parohii, unde medicii voluntari au oferit consultații gratuite tuturor celor bătrâni și bolnavi, fără sprijin și lipsiți de posibilități materiale. De asemenea, în urma consultațiilor de specialitate și a tratamentelor prescrise au fost oferite și medicamente gratuite în valoare de 2.000 lei.

La final, IPS Arhiepiscop Casian, însoțit de cadrele medicale voluntare și de pr. protoiereu Cezar Gagiu, a vizitat la domiciliu persoanele vârstnice și nedeplasabile, aflate în evidențele speciale ale parohiilor, oferindu-le asistență religioasă și medicamente.

Slujire misionară și la Negrilești

Și la Negrilești, în Protoieria Tecuci, s-a desfășurat miercuri un program misionar și social-filantropic, însoțit de caravana medicală. La Sfânta Liturghie, 28 de elevi din școala primară au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, iar la final s-a oficiat slujba de Sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu, în prezența unui mare număr de enoriași.

Într-un spațiu amenajat în curtea bisericii, dr. Daniela Cristea și dr. Lăcrămioara Ilie, însoțite de asistenți medicali de la Spitalul ‘Anton Cincu’ din Tecuci, au oferit consultații gratuite și ecograf la 28 de enoriași bătrâni fără posibilități financiare, care au primit și medicamente gratuite, în valoare de 1.350 lei, din partea Protoieriei Tecuci și a farmaciei Gifarm din Tecuci. Toți credincioșii prezenți la slujbă au primit revista eparhială ‘Călăuză ortodoxă’ și broșura despre Taina Sfântului Maslu, precum și broșura cu rugăciuni pentru cei bolnavi, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În încheierea programului, 15 bătrâni bolnavi și singuri, netransportabili au fost vizitați la domiciliile lor, oferindu-li-se asistență religioasă, consultații medicale și tratament gratuit.

Comentarii Facebook


Știri recente