Acțiuni și programe social filantropice pentru copiii săraci din Rupea

Mai multe parohii din zona Rupea, sprijinite de parohia Witikon din Elveția, vor implementa un proiect social al Arhiepiscopiei Sibiului adresat copiilor de diferite etnii și confesiuni din zonă, informează Ziarul Lumina.

Biroul de Asistență Socială al Arhiepiscopiei Sibiului va demara în curând proiectul ‘Capacități, abilități și deprinderi psihosociale și culturale la copiii aflați în dificultate (generată de starea de sărăcie) în scopul facilitării integrării sociale’. Programele sociale prevăzute în proiect se adresează copiilor de la Centrele de zi ‘Jibert’ și ‘Homorod’ din județul Brașov.

‘Proiectul este finanțat de parohia evanghelică Witikon, Zürich (Elveția), prin intermediul Centrului de Cercetare Ecumenică Sibiu, și va fi implementat de Asociația Filantropia Ecumenică Rupea, organizație formată din parohii din zona Rupea care doresc să ajute copiii de etnii și confesiuni diferite din acea zonă’, a spus consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Ciprian Creangă.

Deoarece copiii din zona Rupea resimt cel mai mult efectele negative și severe ale sărăciei, proiectul are ca scop ‘facilitarea integrării sociale și socio-profesionale a unui grup de 30 de copii afectați de sărăcie și aflați în situație de risc psiho-social și educațional, prin dezvoltarea de capacități, abilități și deprinderi psihosociale și culturale’, precizează părintele Creangă. Copiii frecventează Centrul de zi ‘Jibert’ și Centrul de zi ‘Homorod’ și vor beneficia de programe sociale care promovează respectarea drepturilor umane, conștientizarea demnității și valorificarea ei ca factor important al dezvoltării personale.

Activități interetnice

Asociația Filantropia Ecumenică Rupea are ca obiective desfășurarea unor activități psiho-educaționale și artistice, de dezvoltare personală și socială, deprinderea de abilități manuale și sociale, precum și de petrecere utilă a timpului liber. Cei 30 de copii cu vârste între 6 și 14 ani proveniți din 30 de familii cu dificultăți materiale vor învăța tehnici de modelaj în lut, vor fi inițiați în pictura pe ceramică și în cea de icoane, vor participa la sesiuni de dansuri folclorice din comunitățile românești, săsești și de etnie rromă, vor participa la jocuri terapeutice și la întâlniri cu obiective cultural-religioase. ‘Beneficiază de programele noastre 10 copii de etnie română, 10 de etnie săsească și 10 de etnie rromă. Toate activitățile și programele sunt astfel gândite încât să promoveze interculturalitatea etnică. În același timp vom stimula membrii comunităților locale să se implice mai mult în soluționarea problemelor sociale de aici’, ne-a mai spus părintele Ciprian Creangă. Proiectul va fi implementat la ‘Homorod’ și ‘Jibert’ în următoarele cinci luni și vizează acțiuni directe asupra principalelor coordonate ale vieții umane, în vederea menținerii echilibrului psihosocial și economico-cultural în comunitățile afectate de sărăcie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…