Acțiuni medical-filantropice în Protoieria Covurlui

La parohia Pechea IV s-a desfășurat în zilele de joi și vineri, 23-24 iulie 2009, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Casian, Campania medicală „Suflet sănătos într-un trup sănătos”. Acest parteneriat socio-medical și filantropic a fost inițiat de Parohia Pechea IV și s-a realizat cu sprijinul Asociației Crucea Roșie, filiala Galați, a Școlii Postliceale Sanitare Christiana și a Centrului medico-social Pechea. Acțiunea s-a alăturat alteia, care a avut loc recent, la Centrul medico-social din Pechea, în cadrul căreia s-au acordat consultații oftalmologice gratuite.

Realizată ca urmare a unui parteneriat inițiat de parohia Pechea IV în colaborare cu Asociația Crucea Roșie, filiala Galați, cu Școala Postliceală Sanitară Christiana și cu Centrul medico-social Pechea, la această campanie au participat părintele protopop Ionuț Glăvan, părintele Cătălin Vătafu, de la Parohia Pechea, părintele Eugen Boldeanu, de la Parohia Plevna, 10 tineri cu pregătire de asistenți medicali din partea Școlii Christiana, 5-6 voluntari de la Crucea Roșie la care se vor adăuga succesiv medici generaliști din comună, împreună cu medicul Liliana Lăzărescu, directoarea Centrului medical din Pechea.

Reprezentanții Christiana s-au ocupat de testele de glicemie, tensiune, aflarea greutății, iar membrii Crucea Roșie s-au ocupat de partea de informare, prevenire, acțiune în caz de urgență.

Toți cei din comunitate care au participat la această acțiune socio-filantropică organizată în cadrul parohiei, în imediata apropiere a hramului închinat Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, au beneficiat de verificarea tensiunii arteriale, test de glicemie, de pliante de informare, care au fost împărțite de membrii Crucea Roșie, de demonstrații de prim ajutor și de sfaturi medicale de specialitate.

Cu acest prilej au beneficiat de asistență 250 de persoane. Fiecare persoană a primit o fișă de observație cu toate valorile depistate și au fost trecute într-un registru special pentru monitorizarea lor ulterioară, la un interval de două luni, tot sub supravegherea parohiei.

„Întrucât acest sfânt este sărbătorit cu cruce neagră, ne-am dorit a face din hram o perioadă mai extinsă de sărbătoare pentru întreaga comunitate de aici, cu acțiuni pe care enoriașii le așteaptă cu nerăbdare în fiecare an. Aș vrea ca oamenii să înțeleagă că, deși munca pământului este nobilă și necesară, totuși trebuie uneori să caute a-și face loc și pentru momente în care să acorde atenție sănătății sufletești și trupești sau pur și simplu să învețe a admira frumosul. Cel mai important obiectiv al acțiunii este ca oamenii să înțeleagă că Biserica nu este nepăsătoare la suferința umană și trebuie ca și ei să se apropie mai mult de ea și să o perceapă nu ca pe o simplă instituție între celelalte, ci ca pe un inel de legătură, mijloc unificator al oamenilor cu Dumnezeu și al oamenilor întreolaltă”, ne-a declarat părintele Cătălin Vătafu.

Această acțiune s-a alaturat alteia, care a avut loc recent la Centrul medico-social din Pechea, unde cu ajutorul domnului Laurențiu Tuca, reprezentant al SC Optirom SRL, s-au oferit celor internați consultații oftalmologice gratuite și 15 perechi de ochelari.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Casian organizăm astfel de acțiuni în protoieria noastră, pentru a ne apropia mai mult de oameni, pentru a-i ajuta. „Nădăjduim că astfel se va realiza o strânsă unitate în comunitățile pe care le păstorim. Dacă vom fi uniți și ne vom ajuta unii pe alții, ne vom apropia și mai ușor de împărăția cerurilor”, ne-a declarat părintele protopop Ionuț Glăvan.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente