Acțiuni filantropice pentru sinistrații din județul Buzău

Sinistrații din județul Buzău au primit în prima parte a săptămânii trecute alimente și lemne pentru foc din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Campania de ajutorare a persoanelor afectate de căderile masive de zăpadă continuă în Eparhia Sucevei și Rădăuților. În zilele următoare un nou transport de lemne va ajunge în județul Buzău, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. de Moldova.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților derulează o campanie de strângere de lemne și alimente pentru sinistrații din județul Buzău, afectați de căderile masive de zăpadă din această lună. Campania se derulează cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Primul transport a plecat în zona Buzăului la începutul săptămânii trecute. După cum ne-a relatat pr. Petru Crăciun, consilier la Sectorul Asistență Socială al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, atunci s-au încărcat într-un camion cartofi, alimente neperisabile și lemne pentru foc. Acestei acțiuni s-au alăturat opt sportivi de la Asociația sportivă ‘North Gang Riders MC’ Suceava, care a derulat în perioada 10-17 februarie o campanie de colectare a alimentelor neperisabile. Cei opt sportivi au rămas să deszăpezească locuințele oamenilor și le-au oferit alimente. Activitatea filantropică a fost sprijinită de pr. Dănuț Baba, protopop al Protopopiatului Mărăcineni, și de pr. Călin Constantin, consilier la Sectorul Asistență Socială al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. ‘Pe drumul către Buzău, în mai multe zone, nămeții formați de viscol aveau peste doi metri înălțime. Oamenii au primit lemnele de foc și alimentele cu lacrimi în ochi. Mulți dintre ei aveau provizii de lemne însă din cauza nămeților nu au putut ajunge la acestea’, a explicat pr. Petru Crăciun.

Materiale de construcții pentru casele afectate

Un alt transport, asigurat de Mănăstirea Putna din județul Suceava, a fost efectuat miercuri, 22 februarie. Opt tone de material lemnos (brichete din rumeguș pentru foc) de la parohia Șcheia 1, Protopopiatul Suceava 2 (pr. Cezar Onisim), și de la Primăria Șcheia (primar Vasile Andriciuc) au fost transportate către localitățile Vadu Pașii, Bordușani, Săgeata, Găvănești, Moșești, din județul Buzău. Au fost transportați 800 de saci de lemne (fiecare sac a cântărit zece kilograme). Fiecare familie a primit câte 18 saci de material lemnos. ‘În zonele sinistrate au fost identificate cazuri sociale deosebite. Au fost găsite familii cu mulți copii care aveau o situație materială precară. Aceste cazuri sociale au fost comunicate reprezentanților Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei’, a amintit pr. Petru Crăciun. Credincioșii din mai multe parohii ale Eparhiei Sucevei și Rădăuților au căutat să vină în sprijinul persoanelor din județul Buzău afectate de nămeți. Oamenii au donat bani, alimente neperisabile și haine groase. ‘Nu a fost nevoie să facem apel la parohiile sau mănăstirile de pe cuprinsul eparhiei, pentru că inițiativa a venit din partea preoților și a credincioșilor. În prezent suntem pregătiți să mergem cu o altă mașină de lemne către zona Buzăului. De asemenea, pregătim lemne pentru construcția caselor care sunt afectate de căderile de zăpadă. Sunt unele case construite din chirpici. Oricât ar încerca oamenii să ducă zăpada departe de casă, nu au mijloacele necesare. Mulți dintre cei înzăpeziți sunt oameni în vârstă, care nu au putere. Întrucât există riscul ca locuințele din chirpici să se dărâme, suntem pregătiți cu materiale de construcții. În continuare strângem alimente și bani pentru sinistrații din zona Buzăului’, a afirmat pr. Petru Crăciun.

Comentarii Facebook


Știri recente