Acțiuni dedicate unirii Basarabiei cu România

Pe 27 martie 2012 se împlinesc 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Pentru a comemora acest eveniment, personalități și studenți din Basarabia organizează și la noi în țară mai multe manifestări culturale și religioase.

La Pitești, Fundația Culturală ‘Doina și Ion Aldea Teodorovici’ împreună cu Primăria Municipiului Pitești și Consiliul Județean Argeș organizează un moment special la monumentul soților Doina și Ion Aldea Teodorovici. ‘Este o manifestare mai specială, în sensul că participă o serie de personalități din Republica Moldova și România, precum academicianul Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Serafim Urecheanu, președintele Curții de Conturi din Republica Moldova, fiul soților Aldea-Teodorovici, Cristofor, familia poetului Nicolae Vieru, din partea Academiei Române acad. Eugen Simion, și reprezentanți ai autorităților centrale și locale. Manifestarea debutează în sala de ședințe a Primăriei Pitești, unde se susțin mai multe alocuțiuni, iar la ora 12:30 manifestarea continuă la monumentul celor doi artiști, unde au loc o slujbă de Te Deum, depunerea de coroane de flori și dezvelirea bustului poetului Grigore Vieru’, a precizat pentru „Ziarul Lumina” pr. protoiereu Iuliu Chiriță, al circumscripției administrativ-bisericești Pitești.

Această manifestare, ajunsă la ediția a XVIII-a, este completată de programele artistice susținute de actori ai Teatrului ‘Alexandru Davila’ și spectacole cu muzică populară interpretate de Ansamblul profesionist ‘Dorul’ și Orchestra ‘Doina Argeșului’ din cadrul Centrului județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale din Argeș.

Tot sub genericul manifestării ‘Zilele Unirii’ sunt incluse și acțiunile organizațiilor studenților basarabeni din București, Timișoara și Brașov, sprijinite de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Astfel, în perioada 24-31 martie, se organizează o serie de manifestări culturale, printre care expoziții, lansări de carte, vizite la muzeele Capitalei, simpozioane, proiecții de film, concerte și spectacole de teatru. În cadrul acestor manifestări este inclusă și deplasarea la cimitirul de la Cernica pentru pomenirea membrilor Sfatului Țării.

Comentarii Facebook


Știri recente