Acțiuni dedicate Unirii Basarabiei cu România

Unirea Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918, a fost sărbătorită de asociațiile studențești prin ample manifestări, în marile centre universitare. La Sibiu au avut loc un simpozion și un spectacol dedicat evenimentului, iar la Cluj-Napoca, Asociația Studențească Teologică ‘Inteligența credinței’ a organizat un cenaclu intitulat ‘Baladă pentru Basarabia’.

La Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Sfântul Andrei Șaguna’ din Sibiu au continuat ieri, 27 martie, manifestările dedicate împlinirii a 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România. După simpozionul dedicat evenimentului istoric de la 1918, care a adunat profesori universitari, oameni de cultură, preoți și studenți din România și Republica Moldova, în a doua zi a manifestărilor, Aula ‘Mitropolit Ioan Mețianu’ a fost arhiplină de tineri din România și de peste Prut, artiști și studenți, veniți să participe la o seară de poezie și muzică tradițională. Facultatea de Teologie a organizat seara cultural-artistică în colaborare cu Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Sibiu, Centrul Arhidiecezan de Diagnoză și Cercetare Catehumenală, Omiletică și Pedagogia și Metodologia Religiei (CADCO) ‘Mitropolit Andrei Șaguna’ și Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, filiala Sibiu.

Desfășurat sub genericul ‘Reaprindeți candela!’, spectacolul de cântec și poezie a fost susținut de actori ai Teatrului Național ‘Radu Stanca’ din Sibiu, amintind aici pe Gabriela Neagu, Ioana Blaga Frunzescu, Lerida Buchoizer, Rodica Mărgărit, Cătălin Neghin și Traian Belei. Actorii sibieni au fost susținuți, în spectacol, de studenți ai Universității ‘Lucian Blaga’ din Sibiu. Înveșmântați în costumele populare specifice zonelor de-a dreapta și de-a stânga Prutului, artiștii au interpretat melodii tradiționale românești, dar și din repertoriul regretaților soți Teodorovici. Versurile marilor poeți Grigore Vieru și Adrian Păunescu au răsunat în sală și au făcut din spectacol un adevărat popas pe tărâmul nesfârșit al culturii și simțirii românești.

‘Prin acest spectacol am dorit să arătăm că românii din stânga și din dreapta Prutului au valori, tradiții și spiritualitate comune. Au fost zile de comuniune sufletească, zile în care ne-am privit în ochi, ne-am ascultat, ne-am îmbrățișat și ne-am făcut planuri pentru viitor’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” președintele ASCOR Sibiu, Ciprian Onica.

Cenaclul ‘Baladă pentru Basarabia’ la Cluj

Marți, 27 martie, s-a desfășurat Cenaclul ‘Baladă pentru Basarabia’ în Aula ‘Nicolae Ivan’ a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, manifestarea fiind organizată de Asociația Studențească Teologică ‘Inteligența credinței’, cu ocazia împlinirii a 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Conform celor precizate de duhovnicul Facultății de Teologie clujene, pr. arhim. Teofil Tia, cei prezenți, în cea mai mare parte studenți clujeni și basarabeni, au asistat la un miniconcert de cântece patriotice, o mare parte dintre acestea pe versurile poeților Grigore Vieru și Adrian Păunescu, la o serie de dezbateri, urmate de vizionarea filmului ‘Nuntă în Basarabia’.

Comentarii Facebook


Știri recente