Acțiuni dedicate copilului și familiei la Sibiu

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitului Ardealului, Asociația Pro-Vita Sibiu a organizat în cursul săptămânii trecute mai multe acțiuni dedicate Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, precum și Zilei Internaționale a Copilului (1 iunie) și Duminicii părinților și copiilor (5 iunie).

În perioada 27 mai – 3 iunie au fost amplasate standuri stradale informativ-educative în cadrul campaniei ‘Vreau să aflu despre viață’, în Piața Mare, Parcul Astra și la Teatrul ‘Radu Stanca’ din Sibiu, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania. Apoi, miercuri, 1 iunie, a avut loc ‘Marșul vieții’, pe traseul Catedrală – Piața Mare – Consiliul județean – str. Nicolae Bălcescu – str. Andrei Șaguna – Prefectură – Catedrala mitropolitană, la care au participat membrii Asociației Pro-Vita, membrii ASCOR Sibiu, credincioși. Duminică, la Catedrala mitropolitană a avut loc un program de rugăciune pentru copiii nenăscuți, urmat de un cuvânt duhovnicesc al părintelui profesor dr. Vasile Mihoc.

În cuvântul de învățătură, părintele prof. univ. dr. Vasile Mihoc a arătat că ‘în Evanghelia de astăzi am auzit în rugăciunea arhierească a Mântuitorului acest cuvânt al Său: ‘Viața veșnică este aceasta ca să Te cunoască pe Tine, singurul, adevăratul Dumnezeu și pe cel pe care L-ai trimis Tu, pe Iisus Hristos’. Viața veșnică înseamnă să-l cunoști pe Dumnezeu. Adevărata cunoaștere a lui Dumnezeu este cunoașterea în Duhul Sfânt. Prin Duhul Sfânt, Dumnezeu ne devine apropiat, avem o cunoaștere lăuntrică puternică, știm cine este Dumnezeu, știm ce înseamnă relația noastră cu el. În lumea noastră sunt oameni care sunt necredincioși, care refuză să afirme însăși existența lui Dumnezeu’.

Poruncile lui Dumnezeu sunt viață

Părintele profesor al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu a arătat că sunt mulți care își spun credincioși, ‘având o credință rațională, știu că Dumnezeu există. Atât știu, dar nu-l cunosc pe Dumnezeu. Îl cunoaște pe Dumnezeu numai cel care trăiește întru El, cel care trăiește în Hristos. Nu-l poți cunoaște pe Dumnezeu fără Hristos și fără Duhul Sfânt. Or, foarte mulți creștini se poartă ca unii care nu îl cunosc pe Dumnezeu’. Părintele Vasile Mihoc a remarcat că ‘un om care poate să-și permită un astfel de păcat, al avortului, care este culmea păcatelor de moarte, strigător la cer, dovedește clar că nu-l cunoaște pe Dumnezeu. Este o contradicție, un om care-și spune credincios, care mai merge și la biserică își permite un astfel de păcat îngrozitor’.

În cuvântul de învățătură, părintele se întreabă ‘ce fel de creștini putem fi noi dacă în țara noastră copiii sunt uciși în masă?’, arătând că ‘dacă păcătuim mai ales cu voia păcate de moarte, ne renegăm botezul nostru, ne renegăm nașterea noastră din Dumnezeu. Când îl cunoști pe Dumnezeu, totul este altfel. Înțelegi că voia lui este în favoarea ta, că poruncile lui sunt viață. A face poruncile este în favoarea noastră, nu în defavoarea noastră. Când îl cunoaștem pe Dumnezeu ne asumăm altfel îndatoririle noastre față de El și unii față de ceilalți. Când îl cunoaștem pe Dumnezeu nu avem nici o ezitare în a urma calea poruncilor Lui. Când îl cunoaștem pe Dumnezeu înțelegem că pruncii nenăscuți sunt o binecuvântare și că o familie care naște și crește copii este cu adevărat binecuvântată. Mulți copii înseamnă o mare binecuvântare’.

Părintele Mihoc a arătat că totuși oamenii care își spun credincioși nu înțeleg aceste lucruri. ‘Eu nu cred că cineva este ortodox dacă își permite să facă un avort. Nu am în vedere numai avortul chirurgical. E la modă acum avortul chimic cu aceste pesticide umane care se numesc fals anticoncepționale. E la modă orice mod de a refuza voia lui Dumnezeu. Un creștin care refuză crucea, care crede că copiii sunt pentru el pedeapsă, o cruce prea greu de purtat își reneagă creștinismul.’

‘Unde vă sunt copiii?’

Astfel, ‘când văd o familie, și asta e majoritate, cu un copil, doi, întreb unde sunt ceilalți? Părintele Arsenie Boca întreba unde sunt copiii? Întreb și eu același lucru, și pe preoți, și pe credincioși: Unde sunt ceilalți copii? Dacă ne e rușine să răspundem la această întrebare, înseamnă că avem nevoie cu adevărat de pocăință. Asta înseamnă să ieșim din păcat și să îi ajutăm și pe alții să iasă din păcat. Sunt femei care au făcut avort și spun: ‘N-am știut. Acum știu, dar e prea târziu’. Nu e prea târziu! Nu e prea târziu să mărturisești, să spui altora să fugă de păcat. E o îndatorire pentru noi toți să ne asumăm misiunea aceasta de a propovădui viața. Hristos a murit ca noi să avem viață. Hristos se identifică cu toți pruncii deveniți victime ale păcatelor de moarte ale oamenilor. Când este ucis un prunc, Hristos este ucis în el. Oare ce trebuie să mai spunem ca să ne trezim? Trebuie să propovăduim creștinilor porunca Să nu ucizi?’. Astfel, părintele Mihoc îi îndeamnă pe cei care au făcut avorturi, ‘să deveniți luptători împotriva suprimării vieții copiilor’.

Botezul, o chestiune de viață

Prof. conf. Sebastian Moldovan, secretarul Asociației Pro-Vita Sibiu, a remarcat, la rândul său, că e de datoria noastră să susținem viața, ‘cel mai important nu este să măsurăm eficiența acțiunilor noastre, ci să le facem cu inimă, punând suflet, pentru că așa am fost învățați, aceasta este porunca. Dacă iubim, să iubim cu tot cugetul, cu toată puterea, cu tot sufletul, în așa fel încât să nu avem în conștiință sau în sufletul nostru că lucrăm cu jumătate de inimă sau că ar putea fi multe alte lucruri pe care le-am putea face’.

Astfel, Asociația Pro-Vita are ‘printre scopuri acela de a transmite credincioșilor, cetățenilor, de a le aduce aminte că trăim o tragedie națională, globală, pentru că se întâmplă la nivelul întregii umanități și că ne vor aștepta vremuri deosebit de grele, îmbătrânirea populației nu este o glumă. Dacă acum săvârșim cu ușurință, sau cu greutate, poate, un păcat atât de mare cum este avortul ca să ne fie mai bine, noi ne pregătim de fapt o situație mult mai grea și mai rea decât ne putem imagina’, a spus Sebastian Moldovan. De asemenea, dacă nu este mărturisită credința, ‘cu siguranță ne părăsim datoria de a fi creștini, dezertăm de la îndatoririle noastre, abandonăm poruncile, calea pe care ne-a arătat-o Mântuitorul Iisus Hristos’. Astfel, ‘dacă suntem sensibili la o problemă, dacă avem în noi înșine o lumină pe care o primim din credință, să nu o punem sub obroc, să nu o ascundem. Mântuitorul a spus: ‘Așa să lumineze lumina voastră’, anume unde? ‘Înaintea feței oamenilor’. Acolo trebuie să mărturisim’.

Sebastian Moldovan a amintit că anul acesta este anul omagierii Tainei Botezului: ‘Botezul nu este o chestiune care se împlinește într-o oră în cadrul unei ceremonii la biserică. Botezul este o chestiune de viață. În fiecare moment al vieții noastre ne răstignim cu Hristos ca să trăim împreună cu el. Ori de câte ori nu facem acest lucru și ne permitem păcatele pe care le facem, unele mai mici, altele mai mari, precum avortul, practic nu suntem următori ai lui Hristos’.

Comentarii Facebook


Știri recente