Acțiuni comune ale Episcopiei Râmnicului și IPJ Vâlcea pentru protejarea patrimoniului cultural-religios

Astăzi, 19 mai 2009, începând cu ora 11:00, în Sala de festivități a Complexului Cultural-Religios „Sfântul Antim Ivireanu” din incinta Centrului Eparhial al Episcopiei Râmnicului, a avut loc o manifestare privind prevenirea criminalității în domeniul bunurilor culturale mobile și imobile, care se înscrie într-un program mai amplu derulat în perioada 10 martie – 19 mai 2009 de către Inspectoratul de Poliție al Județului Vâlcea.

Acțiunea se impune deoarece județul Vâlcea beneficiază de un patrimoniu cultural mobil și imobil extrem de vast, ce cuprinde toate categoriile de bunuri culturale, existând astfel premise pentru o activitate infracțională ce urmărește obținerea de bunuri susceptibile a fi vândute ulterior atât către anticariate, colecționari cât și către terți, în țară sau în străinătate.

Această acțiune vizează prevenirea deteriorării și distrugerii patrimoniului cultural național, prin respectarea unor măsuri de protecție a monumentelor istorice și a siturilor arheologice înscrise în lista monumentelor istorice publicată în Monitorul Oficial din 16 iulie 2004. Grupul țintă către care se îndreaptă acțiunea este alcătuit în primul rând din preoții parohi și primarii – administratori ai respectivelor monumente și bunuri culturale mobile.

Ofițerii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au recomandat participanților la această manifestare principalele direcții de acțiune cu privire la prevenirea și protejarea patrimoniului cultural național mobil și imobil. Totodată s-a evidențiat rolul important ce revine securizării instituțiilor (montarea unor sisteme de alarmă antiefracție, sistem de supraveghere video și control acces), în special în mediul rural.

Din partea Episcopiei Râmnicului au participat pr. Septimiu Gh. Manu, Consilier pe probleme de patrimoniu și pr. Emil Ionescu, Consilier economic, alături de un număr însemnat de preoți și primari din Județul Vâlcea.

Sursa: episcopia-ramnicului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente