Acțiuni caritative în protopopiatele din Arhiepiscopia Iașilor

Parohiile din cele 12 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor vor organiza în perioada Sfintelor Paști acțiuni social-caritative, pentru a veni în sprijinul persoanelor nevoiașe. În casele sociale de pe lângă biserici vor fi organizate agape pentru cei săraci, iar bătrânii și bolnavii din spitale vor primi pachete cu alimente.

Parohiile din Protopopiatul Iași 1 vor organiza în perioada Sfintelor Paști acțiuni de ajutorare a familiilor sărace, bolnavilor din spitale și bătrânilor de la Căminul Sculeni și de la Căminul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Iași. Parohia „Învierea Domnului” din cartierul ieșean Dacia va oferi de Sfintele Paști pachete cu alimente pentru 10 familii nevoiașe, iar parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” – Bărboi va duce pachete bătrânilor de la Căminul Bivolari. Tot în perioada celor trei zile de Paști, membrii consiliului parohial de la parohia Toma Cozma vor distribui alimente familiilor sărace și persoanele care nu se pot deplasa. Credincioșii de la Biserica „Pogorârea Sf. Duh” – Curelari vor oferi pachete cu alimente, în a doua zi de Paști, deținuților din penitenciar, iar parohia „Sf. Împ. Constantin și Elena” – Galata va oferi jertfa strânsă în noaptea de Înviere copiilor din centrele de plasament „Maternus”, „Guliver” și „Galata”, precum și familiilor sărace din parohie.

În cadrul Protopopiatul Iași 2 se vor organiza, în perioada Sfintelor Paști, colecte în bani și alimente pentru familiile nevoiașe, dar și serbări, concerte, expoziții de icoane, cateheze și alte activități specifice. În zilele de Paști, parohii precum „Sf. Ap. Petru și Pavel” – Moara de Vânt, „Izvorul Tămăduirii”, „Intrarea Domnului în Ierusalim”, „Sf. Voievod Stefan cel Mare” etc. vor organiza acțiuni caritative la Centrul de Plasament Tătărași, Căminul de bătrâni de la Sculeni, Spitalul de Psihiatrie de la Grajduri, Spitalul Socola, Căminul de Bătrâni „Sf. Imp. Constantin și Elena”, Spitalul Bârnova etc. Un număr de 20 de familii asistate de Biroul de asistență socială al Protopopiatului Iași 2 vor primi astăzi, în cadrul proiectului „Un dar pentru masa de Sfintele Paști”, pachete cu alimente, dulciuri și fructe. Banii pentru aceste pachete provin din Fondul Filantropia și din donațiile unor parohii. În zilele de Paști, 50 de familii asistate de Biroul de Asistență socială al Protopopiatului Iași 2 vor primi produse alimentare tradiționale.

Parohiile din Protopopiatul Pașcani vor organiza acțiuni de întrajutorare pentru cei nevoiași în perioada Paștelui. În orașul Pașcani, 200 de familii sărace vor primi pachete cu alimente, iar în Târgu Frumos 150 de familii vor fi ajutate de parohiile din protopopiat. În prima zi de Paști, 20 de parohii vor organiza colecte pentru familii sărace, bolnavi sau bătrâni. De asemenea, parohiile Topile și Lunca vor organiza o agapă pentru săraci, de Sfântul Gheorghe. Parohia „Sf. Gheorghe” din Pașcani va oferi o masă pentru cei nevoiași în Duminica Tomei.

La nivelul Protopopiatului Hârlău vor fi organizate colecte în scopul derulării proiectului social-filantropic „Mâinile lui Hristos” în parohiile: „Sf. Gheorghe”, „Sf. Vasile”, „Sf. Dumitru”, „Sf. Nicolae”, Pârcovaci și Poiana Mărului. În perioada Sfintelor Paști vor fi distribuite pachete cu alimente unui număr de 70 familii/vârstnici din orașul Hârlău, aflați în dificultate. În parohia „Sf. Dumitru” vor fi distribuite pachete cu alimente unui număr de 20 familii nevoiașe din parohie, iar în parohia Pârcovaci, cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paști, se vor oferi 20 pachete cu alimente vârstnicilor și zece pachete nevăzătorilor din parohie. Daruri constând în alimente specifice sărbătorilor pascale vor fi oferite asistaților de la Centrul de Asistență și îngrijire Hârlău.

Credincioșii din parohiile Protopopiatului Botoșani au fost sfătuiți de către preoți să viziteze și să sprijine în această perioadă persoanele aflate în situații deosebite: vârstnici singuri, persoane cu deficiențe locomotorii și familii cu mulți copii. Din partea comitetelor parohiale aceste persoane vor primi, în prima zi de Paști, pachete cu alimente tradiționale. Astfel, Cantina Socială „Sf. Ilie” din Botoșani va oferi mâncare tradițională pentru 95 de familii cu posibilități materiale reduse. În prima zi de Paști, enoriașii din parohia Trușești vor fi alături de bolnavii de la spitalul comunal din localitate și de copiii din Centrul de Plasament „Sf. Nicolae”. Aceștia vor primi pachete cu alimente tradiționale. Credincioșii din localitatea Guranda îi vor vizita, pentru a le oferi alimente, pe bolnavii de la Spitalul de Pneumoftiziologie, aflat în parohie. Tinerii din parohia „Sf. Ioan Botezătorul” îi vor vizita pe bătrânii singuri, pentru a le oferi pachete cu alimente.

În Protopopiatul Dorohoi s-au împărțit în această săptămână alimente la cele două cămine de bătrâni din oraș. Principalele parohii din orașul Dorohoi vor strânge, după oficierea slujbei de Înviere, cozonac, pască, ouă roșii, pentru a fi duse, de asememenea, la cele două cămine de bătrâni de pe raza protopopiatului. Cu ajutorul enoriașilor de la parohiile din orașul Dorohoi, prin programul „Bucuria Învierii”, s-au strâns 1.500 de lei pentru masa de Paști a bătrânilor de la cele două cămine.

În Duminica de Paști, preoții și enoriașii din parohiile „Sf. Împărați Constantin și Elena” și „Sf. Nicolae” din Darabani îi vor vizita pe bolnavii internați la Spitalul Darabani pentru a le oferi pască, cozonac și ouă. Un grup de seminariști îi vor însoți pe preoții și credincioșii celor două parohii pentru a cânta troparul și condacul Învierii. Protopopiatul Darabani, prin Brutăria „Sf. Împărați Constantin și Elena”, va veni în întâmpinarea celor săraci prin oferirea de alimente specifice sărbătorilor de Paști. Acțiunile social-caritative din perioada sărbătorilor pascale din Protopopiatul Săveni vor fi desfășurate în toate parohiile, încercându-se ajutorarea tuturor persoanelor care au nevoie de sprijin.

Și în Protopopiatul Piatra Neamț vor fi organizate, în cele trei zile de Paști, acțiuni de ajutorare a persoanelor nevoiașe. Parohiile vor intensifica programele liturgice și social-misionare pentru a veni în sprijinul persoanelor defavorizate. În perioada Sfintelor Paști, Biroul „Diaconia” din cadrul Protopopiatului Piatra Neamț va oferi alimente tradiționale Azilului de bătrâni din Piatra Neamț, Asociației de sprijin a persoanelor cu nevoie speciale „Luceafărul” din Piatra Neamț, bolnavilor internați la Spitalul Județean din Piatra Neamț.

Ca în fiecare an, preoții din Protopopiatul Tg. Neamț vor intensifica activitățile social-filantropice în perioada Sfintelor Paști, pentru a aduce o rază de speranță și bucurie în rândul celor aflați în suferință și în necazuri. Parohiile din Protopopiatul Tg. Neamț vor organiza agape pentru copiii ce fac parte din familiile nevoiașe sau din centrele de plasament de pe raza protopopiatului. O atenție deosebită va fi acordată bătrânilor care sunt lipsiți de ajutor material, dar, mai dureros, lipsiți de prezența și afecțiunea celor dragi.

Preoții din parohiile Protopopiatului Roznov vor colecta alimente pentru cei nevoiași. Cantina protopopiatului a distribuit deja câte cinci kilograme de făină și 300 de ouă pentru 50 de persoane aflate în evidență. De asemenea, vor fi împărțite pachete cu alimente specifice perioadei pascale atât bolnavilor de la Spitalul Roznov și de la spitalul din Piatra Neamț, cât și persoanelor aflate în Căminul de bătrâni din Piatra Neamț.

Ca în fiecare an, în parohiile din Protopopiatul Ceahlău se vor organiza acțiuni de ajutorare a bătrânilor și familiilor nevoiașe, în limita posibilităților. În această săptămână, parohia „Nașterea Maicii Domnului” a oferit pachete cu alimente bătrânilor de la Azilul Ceahlău.

Sursa: mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

FOTO | Hramul Parohiei Sf. Antonie Titan – 2020

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat luni, 23 noiembrie 2020, Sf. Liturghie de hram la Parohia Sf. Antonie cel Mare – Titan cu ocazia sărbătorii Sfântului Antonie de la Iezerul…