„ACORD”, mâna întinsă nevoiașilor din Sibiu

Oameni cu suflet mare din Sibiu au găsit de cuviință că persoanele aflate în suferință și lipsuri materiale trebuie să simtă mai mult ajutorul fraților creștini. În 2006 au înființat o asociație filantropică, pe lângă Biserica ‘Buna-Vestire’ din Sibiu, cunoscută și ca ‘Biserica din Groapă’. Sute de oameni își găsesc aici nu doar alinarea sufletească, ci și sprijinul material pentru a ieși din situații neplăcute, de cele mai multe ori chiar disperate. Asociația ‘ACORD’ este sprijinită de parohiile Buna-Vestire I și II, având în prezent diverse proiecte sociale.

Asociația Creștin-Ortodoxă ‘ACORD’ din Sibiu a fost înființată pe 21 noiembrie 2006, de sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Acest lucru și-a pus amprenta asupra tuturor acțiunilor filantropice ale asociației, considerate a fi patronate spiritual de Sfânta Fecioară. În același an s-a obținut și statutul juridic al asociației. Sub deviza ‘Nihil Sine Deo’, cei peste 30 de membri ai asociației susțin proiecte sociale prin care se acordă asistență socială persoanelor aflate în situații deosebite. ‘Am început cu un proiect numit ‘Cazuri Disperate’. Acțiunea se adresa persoanelor cu probleme urgente, care nu suportau amânare. Anchetele sociale ne determinau să hotărâm dacă vom acorda ajutorul nostru pentru soluționarea respectivelor situații. Este singurul proiect care se desfășoară și acum’, a spus președintele ‘ACORD’, părintele Arseniu Ilie Horia. Anul trecut, 15 persoane fără venituri, uneori fără locuință, îmbrăcăminte sau hrană, au fost ajutate de ‘ACORD’, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania.

Copii ajutați să meargă la școală

În atenția asociației sunt și copiii proveniți din familii cu dificultăți materiale care îi împiedică să continue școala. Aceștia sunt sprijiniți de ‘ACORD’ prin proiectul ‘Copiii cu minte să meargă înainte!’. Primii beneficiari au fost un copil cu probleme grave de sănătate, fiind ajutat să se deplaseze la Școala nr. 8 din Sibiu, și o elevă din satul Păuca, județul Sibiu. Această elevă primește lunar banii necesari pentru plata cazării la cămin și abonamentul la cantină. ‘Provine dintr-o familie cu 8 copii și părinții nu au mai lăsat-o să meargă la școală. Era al doilea copil și se foloseau de ea la muncile din gospodărie. Am reușit cu primăria și secretarul de acolo să convingem părinții s-o lase la o școală profesională’, a mai spus părintele Arseniu.

Elevii de la Centrele de Educație Incluzivă nr. 1 și 2 din Sibiu se numără și ei printre beneficiarii serviciilor oferite de ‘ACORD’. Slujbe religioase, programe de catehizare, expoziții cu vânzare, pelerinaje, cadouri de Paști și de Crăciun sunt câteva dintre acțiunile realizate în școlile amintite cu sprijinul proiectului ‘Lăsați copiii să vină la mine’.

Prin implicarea directoarei Rodica Făgețean și a altor cadre didactice, se oferă săptămânal pachețel cu mâncare pentru cinci copii săraci de la aceste școli. ‘Proiectul se numește ‘Un pachețel cu mâncare pentru fiecare’ și se adresează copiilor care merită să primească acest mic ajutor’, ne¬a explicat părintele Ilie Arseniu.

Sprijin pentru persoane din mediul rural

Un alt proiect susținut de ‘Acord’ s-a adresat oamenilor în vârstă și bolnavilor din satele de lângă Sibiu. S-a numit ‘Sănătate pentru sate’ și s-a concretizat în oferirea de consultații gratuite și medicamente. Cu sprijinul Prefecturii Sibiu, asociația a organizat trei campanii în satele mai izolate din județul Sibiu unde nu există cabinete medicale. ‘Mergeau cu noi reprezentanți ai Prefecturii și medici. Pe lângă medicamente ofeream oamenilor haine sau alte ajutoare’, a explicat părintele Arseniu.

Asociația ‘ACORD’ mai desfășoară un proiect care se numește ‘Ajutorul tău, de la Dumnezeu, Cel Ce a făcut cerul și pământul’. Astfel, persoane din mediul rural au primit pachete cu alimente, îmbrăcăminte, au fost ajutate să plătească facturile la utilități, hrana zilnică. În unele cazuri s-a reușit chiar asigurarea unui adăpost. Au beneficiat de aceste ajutoare persoane din Ocna Sibiului, Orlat, Rusciori, Șura Mică, Armeni și Alămor.

O asociație de încredere

Fondurile necesare susținerii proiectelor derulate de ‘Acord’ provin în mare parte de la cei 30 de membri ai asociației. Cotizația anuală este de 100 de lei. Pe lângă acești bani, anul trecut s-au mai strâns 10.000 de lei, suma reprezentând 2% din impozitul pe veniturile anumitor persoane direcționat către asociație. Prin acest fel, unele persoane au dorit să sprijine acțiunile sociale. Donațiile din partea unor oameni cu stare, apropiați asociației, sunt la rândul lor contribuții substanțiale. ‘Înainte de Paști am avut o ședință de lucru cu membrii asociației pentru strângere de fonduri. Din banii adunați am ajutat familiile din ‘Cazuri disperate’, în special cele cu copii mulți. Faptul că ‘ACORD’ este o asociație creștină care funcționează pe lângă Biserica ‘Buna-Vestire’ din Sibiu contribuie mult la câștigarea încrederii celor care vor să doneze. De fiecare dată i-am îndemnat pe oameni să ofere ceva săracilor prin noi și nu direct oamenilor. Au fost și cazuri de escrocherie. Noi verificăm minuțios cazurile și hotărâm dacă persoana respectivă merită sau nu să primească acel ajutor’, a menționat părintele Arseniu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…