Acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop va fi expus la Vatican

La Manastirea Putna a inceput de putin timp restaurarea celei mai valoroase broderii bizantine din Romania. Este vorba de acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop, piesa terminata la anul 1477 si care, pana in prezent, s-a aflat in colectia Manastirii Putna. Broderia va fi expusa la Sfantul Scaun in data de 30 septembrie 2004, intr-o expozitie mai ampla organizata de Ministerul Culturii si Cultelor, in cadrul manifestarii intitulate ?Stefan cel Mare, punte intre Orient si Occident?. Aceasta restaurare este realizata de specialisti de la Muzeul National de Arta al Romaniei si de la Complexul Muzeal Bucovina – Suceava, sub coordonarea restauratoarei Ileana Cretu, de la Bucuresti.

Emil Ursu, director executiv al Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Suceava, declara ca aceasta piesa este cunoscuta mai ales in lumea stiintifica si mai putin de oamenii obisnuiti, motiv pentru care este timpul ca un segment cat mai larg de public sa cunoasca aceasta piesa. In ceea ce priveste starea actuala a acoperamantului de mormant al Mariei de Mangop, Emil Ursu a declarat ca nu este imbucuratoare, dar se pare ca pana in data de 20 august 2004 lucrarile de restaurare vor fi finalizate. Dupa ce va fi expusa la Sfantul Scaun, broderia va reveni la Muzeul Manastirii Putna.

In ceea ce priveste istoricul acestei broderii, acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop (190×102 cm) (fiica lui Ioan Olobei si a Mariei Asan Paleolog, si a doua sotie a lui Stefan cel Mare) a fost terminat la data de 19 decembrie 1477, probabil in atelierul Manastirii Putna.

Constantin Rezachievici considera in anul 2003 (la Sesiunea Nationala de Comunicari ?Arta si civilizatie medievala?organizata la Suceava, Editia a X-a, 14-15 noiembrie 2003), pe baza analogiilor cu piese moscovite, ca a fost lucrat de catre una dintre surorile lui Stefan cel Mare intr-un atelier din Rusia. Teoria a fost infirmata de buletinele de analiza pe fir efectuate in 2004.

Comentarii Facebook


Știri recente

Concursul Toacă și ie moldovenească: În imagini

La schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din orașul Târgu Ocna, s-a desfășurat, marți, cea de-a șaptea ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească”. Evenimentul, organizat pe Protopopiatul Onești, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.…