Acatistul, aducător de pace și de biruință

Vineri, 30 martie, la Catedrala patriarhală, slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri a fost oficiată de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

Utrenia zilei de sâmbătă din cea de-a cincea săptămână a Postului Mare este o Utrenie specială, ce se săvârșește vineri seară. În cadrul acestei slujbe s-a cântat, în patru fragmente, Acatistul Bunei Vestiri, atribuit Sfântului Cuvios Roman Melodul, datând din secolul al VI-lea. De asemenea, s-a citit, în trei părți, o ‘istorie de folos din scrieri vechi așezată’ ce amintește trei evenimente din perioada Imperiului Bizantin, când Maica Domnului a salvat în chip minunat Constantinopolul: ‘Minunea întâi asupra sciților și perșilor’, ‘Minunea a doua asupra saracinilor’ și ‘Minunea a treia asupra agarenilor’.

În cuvântul de învățătură rostit după Denia Acatistului Bunei Vestiri, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a vorbit credincioșilor prezenți despre minunata salvare a Constantinopolului atacat de perși și avari, la 7 august 626, în timpul împăratului Heraclius. Preasfinția Sa a arătat că ‘întreg poporul din Constantinopol a rămas marcat pentru toată istoria de această minune a Maicii Domnului’. ‘În timpul pelerinajului pe zidurile cetății și în timpul slujbelor înălțate în biserici, cea mai des rostită rugăciune a fost imnul acatist. La acest imn, care este anterior evenimentului din 626, patriarhul de atunci, Serghie, a adăugat o strofă premergătoare, în care se subliniază rolul Maicii Domnului în apărarea Constantinopolului, numind-o ‘Comandantul cel nebiruit’ sau ‘Generalul învingător’, expresie tradusă în limba română prin cuvintele ‘Apărătoare Doamnă’. De atunci și până astăzi, în toate momentele de criză care încearcă viața creștinilor, acatistul acesta este aducător de pace, aducător de biruință, iar în luptele duhovnicești ale creștinilor, de asemenea, lecturarea acestui atât de frumos acatist aduce o bucurie și o pace și un ajutor de negrăit de la Maica Domnului’, a adăugat PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Acatistul Bunei Vestiri s-a cântat în Catedrala patriarhală în fața unei icoane istorice a Maicii Domnului, împodobită cu trandafiri albi și cu crenguțe de brad și așezată în mijlocul naosului: ‘Am ales această icoană care a fost realizată în anul 1934 de Dimitrie Belisarie, cel care a pictat Catedrala patriarhală. Această icoană a făcut parte din icoanele împărătești ale catapetesmei, până când patriarhul de fericită pomenire Justinian le-a înlocuit cu icoanele realizate în email și aur prin mâinile unei mari artiste a vremii, Otilia Oteteleșeanu, în 1962’, ne-a declarat arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale. În prezent, vechile icoane împărătești se păstrează în partea dinspre altar a catapetesmei catedralei.

Comentarii Facebook


Știri recente