Academicianul Horia Colan, omagiat la Cluj

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a participat miercuri, 11 mai, alături de Preasfințitul Episcop-vicar Vasile Someșanul, la omagierea academicianului Horia Colan, cu ocazia împlinirii vârstei de 85 de ani, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. În organizarea Academiei Române, prin filiala Cluj, la Casa Municipală de Cultură din Cluj-Napoca a avut loc un moment special cu participarea apropiaților, a unor profesori universitari, academicieni și a altor oameni de cultură. Directorul Casei de Cultură, Dan Brudașcu, a prezentat personalitatea academicianului Horia Colan, iar activitatea științifică și academică a fostului rector al Universității Tehnice din Cluj a fost sintetizată de actualii profesori ai instituției de învățământ superior, precum și de membri ai Academiei Române. Horia Colan este membru de onoare al Societății Franceze de Metalurgie, fiind distins și de statul francez.

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a subliniat importanța activității desfășurate de maestru: ‘Domnul academician îi dă întâi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu și Cezarului ce este al Cezarului. Noi îi admirăm și pe domnia lui, și pe ceilalți slujitori ai culturii și ai științei din Cluj, pentru că, până la urmă, o societate ca a noastră, în care foarte multe lucruri nu sunt la locul lor, are nevoie de repere. Așa cum pe tărâm duhovnicesc, părintele spiritual are o foarte mare importanță în devenirea celor tineri, așa și pe tărâm științific, maestrul are o mare importanță pentru cei ce se formează. Și atunci, domnia sa și alți oameni de știință care sunt de față, pregătind generații după generații, pot avea mângâierea aceasta, după cuvântul Sfântului Antonie cel Mare, ca ‘cel ce-i învață pe cei neînvățați să iubească învățătura și pe cei educați să se educe, făcători de om trebuie să se cheme’. Făcător de om trebuie să vă chemați!’

Elevi ai Liceului de Muzică ‘Sigismund Toduță’ din Cluj-Napoca au interpretat la vioară și pian piese ale marilor compozitori români și străini.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente