Acad. Pr. Prof. Dr. Dumitru Popescu a fost înmormântat

Părintele academician Dumitru Popescu a fost înhumat astăzi, 13 martie, la cimitirul ‘Belu’ din Capitală. Slujba de înmormântare a fost săvârșită de un sobor de ierarhi și preoți, în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ceremonia funebră a avut loc în Biserica „Sfânta Ecaterina” – paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, informează Radio TRINITAS.

Zeci de credincioși, clerici, precum și foști și actuali studenți teologi care l-au avut drept dascăl și îndrumător sau doar au studiat lucrările părintelui Dumitru Popescu și-au luat rămas bun de la cel care a dominat, timp de patru decenii, învățământul teologic universitar din țara noastră. Au fost prezenți academicieni, oameni de cultură, reprezentanți ai autorităților de Stat și toți împreună au întregit cortegiul ce însoțește, în mod natural la trecerea la cele veșnice, o personalitate de talia părintelui Popescu. Slujba a fost săvârșită după rânduiala specială a înmormântării clericilor de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurați de părinții profesori ai Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București.

Părintele academician Dumitru Popescu a fost un teolog remarcabil, distins om de cultură și de înaltă ținută morală, a afirmat, în cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cea mai mare realizare, în plan teologic, a părintelui academician Dumitru Popescu o reprezintă generațiile de preoți și teologi formate sub îndrumarea sa a afirmat academicianul Alexandru Boboc, care a enumerat direcțiile contribuției lăsată, în urma sa, de cel trecut la Domnul: „A doua latură o constituie prezența sa în viața spirituală a țării, o prezență de prestigiu prin pregătirea sa multilaterală. Eu vin din Direcția «Istoriei Filosofiei» care a fost o disciplină unită totdeauna cu dezvoltarea teologiei de-a lungul veacurilor. Ne-am înțeles din primul moment foarte bine la capitolul colaborarea nu numai dintre filozofie și teologie, ci dintre filozofie și toate formele culturii. Am desfășurat împreună activitate de dezbateri. Toate acestea s-au concretizat în lucrările la care s-a referit și Preafericirea Sa, în special «Teologie și cultură», o lucrare de deschidere cred, în cultura noastră teologică care pune în atenție valențele aplicative ale teologiei, cu planuri multiple ale culturii și ale vieții contemporane în genere”.

Catedra de Teologie Sistematică a Facultății de Teologie din București îl pierde pe cel mai strălucit reprezentant al său de la părintele Dumitru Stăniloae până astăzi, a spus, la final, părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Justinian Patriarhul din București: „Cosmologia teologică pe care a dezvoltat-o având ca premise esențiale învățătura despre Iisus Hristos Logosul creator și cea despre raționalitatea creației i-a permis să reia și să adâncească dialogul dintre Teologie și Cultură, absent de câteva decenii în spațiul Ortodoxiei românești. Faptul acesta a fost bine apreciat nu numai în cercurile teologice, ci și la nivelul celei mai înalte instituții de cultură «Academia Română» care mai întâi l-a premiat, apoi l-a primit în rândurile sale.”

Cortegiul funebru s-a îndreptat, apoi, spre cimitirul Bellu, unde părintele academician Dumitru Popescu se va odihni alături de cele mai însemnate personalități ale neamului românesc.

Părintele academician Dumitru Popescu a trecut la Domnul, miercuri, la vârsta de 81 de ani. Decesul a survenit la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” din Capitală.

Dumnezeu să-l odihnească !

Comentarii Facebook


Știri recente