Abuz al autoritatilor din Neamt fata de padurile din vatra Manastirii Neamt

Manastirile Neamt, Varatec si Agapia, prin hotarari judecatoresti definitive, irevocabile si executorii au obtinut reconstituirea dreptului de proprietate pentru urmatoarele suprafete de padure: Manastirea Neamt – 4478, 74 hectare; Manastirea Varatec – 570 hectare; Manastirea Agapia – 540 hectare. Prin aceste hotarari, instantele au obligat practic Directia Silvica Neamt, Comisia judeteana de fond funciar Neamt si Comisiile locale de fond funciar din Vanatori si Agapia sa puna in posesie aceste manastiri cu suprafetele de padure care fac obiectul retrocedarii si sa elibereze titlurile de proprietate respective.

Unitatile de cult mentionate mai sus au incercat pe cale amiabila sa obtina punerea in aplicare a acestor hotarari judecatoresti, dar numeroasele adrese catre Prefectura Neamt si Directia Silvica Neamt s-au lovit de refuzul conducatorilor acestor institutii: prefectul Toader Mocanu, subprefectul Vasile Sendrea, respectiv directorul Directiei Silvicie, Ovidiu Marcuteanu. Mai mult, Manastirea Neamt a fost data in judecata de Directia Silvica Neamt si a obtinut, pe calea ordonantei presedintiale, accesul utilajelor in padurile pe care manastirea le-a obtinut prin hotarare judecatoreasca irevocabila si executorie.

Pentru a stopa abuzul de a exploata padurile obtinute prin hotararile judecatoresti mentionate mai sus, Sectorul Juridic al Arhiepiscopiei Iasilor a introdus in instanta o contestatie la executare, obtinand suspendarea provizorie a accesului Directiei Silvice Neamt in padurile in litigiu.

Pe 31 mai 2007, printr-o actiune in forta, conducerea Directiei Silvice Neamt, ajutata de Prefectura Neamt (prin subprefectul Vasile Sendrea), a incercat totusi sa patrunda in aceste paduri, fiind insotiti de aproximativ o suta de padurari, jandarmi, politisti si angajati ai unei societati private de paza, toti veniti din Piatra Neamt. Prin aceasta actiune se dorea continuarea exploatarii de catre Directia Silvica Neamt a zonelor de padure castigate in instanta de Manastirea Neamt (cu hotarari care urmeaza a fi puse in executare silita prin executor judecatoresc). Avand in vedere ca Manastirea Neamt obtinuse suspendarea hotararii prin care se permitea Directiei Silvice Neamt accesul in aceste paduri, obstea Manastirii Neamt, in frunte cu staretul arhim. Benedict Sauciuc si cu pr. Constantin Grigore, consilier juridic al Arhiepiscopiei Iasilor, a blocat accesul utilajelor printr-o procesiune religioasa.

Actiunea celor care au dorit sa intre cu forta in padurile Manastirii Neamt este, asadar, un abuz, cu atat mai mult cu cat instanta a restituit acestei manastiri nu numai padurile, ci si drumurile forestiere si cantoanele. Este regretabil ca incercarea autoritatilor publice ale statului (Prefectura si Directie Silvica) de a forta patrunderea cu utilaje de exploatare forestiera in padurile Manastirii Neamt s-a soldat chiar cu lovirea, de catre o masina, a unui monah.

Prezent la aceasta actiune, subprefectul Vasile Sendrea, in loc sa mijloceasca un dialog intre cele doua parti, a tensionat si mai mult situatia sustinand pozitia Directiei Silvice. De altfel, Prefectura Judetului Neamt este cea care a refuzat sa emita titlul de proprietate asupra padurilor, incalcand prin abuz autoritatea lucrului judecat, a unei hotarari judecatoresti irevocabile si executorie, cu cat mai mult cu cat Prefectura a fost parte in proces cu manastirea si a pierdut, fiind obligata sa emita titlurile de proprietate. Intr-un tarziu, vazand ca obstea nu cedeaza de pe pozitia sa, subprefectul Sendrea a dat dispozitie fortelor de ordine sa se retraga din vatra Manastirii Neamt.

Ca urmare a acestor fapte, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a inaintat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti si la Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt o plangere penala indreptata impotriva prefectului Toader Mocanu, a subprefectului Vasile Sendrea si a directorului Directiei Silvice, Ovidiu Marcuteanu, respectiv impotriva membrilor Comisiei judetene de fond funciar si impotriva primarului comunei Agapia, plangere prin care solicita obligarea acestor persoane la a pune in aplicare hotararile judecatoresti irevocabile si executorii, in caz contrar urmand sanctionarea lor conform art. 271 din Codul Penal. In acelasi timp vom cere si daune cominatorii de 10.000 RON pentru fiecare zi in care se intarzie predarea padurilor catre manastiri.

Trebuie sa mai reamintim ca, anterior, conducerea Directiei Silvice Neamt a promis ca, in momentul in care Biserica va fi pusa in posesie, va restitui profitul obtinut in urma acestor exploatari, dupa cum prevede Legea 1/2000, modificata si completata cu Legea 247/2005. Aceste promisiuni sunt insa lipsite de credibilitate, intrucat nici pana astazi Biserica nu a primit suma de aproximativ 3, 5 miliarde lei vechi pe care Directia Silvica Neamt trebuia sa o dea in 2003, ca urmare a faptului ca instantele de judecata au obligat Directia Silvica si Prefectura Neamt sa reconstituie dreptul de proprietate al unitatilor de cult asupra a 5.126 hectare de padure in vatra Manastirii Neamt.

Dupa cum este binecunoscut, Mitropolia Moldovei si Bucovinei desfasoara multiple activitati pastorale, culturale, social-caritative si medical-filantropice in slujba credinciosilor foarte saraci, din cea mai saraca zona a Uniunii Europene. In conditiile in care aceste activitati solicita cheltuieli financiare foarte mari din partea noastra, preluarea unor paduri neeficiente, exploatate deja de Directia Silvica, ar fi o povara si nu un ajutor pe care Statul este obligat prin Constitutie sa-l acorde cultelor religioase.

Pr. Constantin Grigore, consilier juridic al Arhiepiscopiei Iasilor

Pr. Constantin Sturzu, consilier ‘Biserica si Societatea’

Comentarii Facebook


Știri recente