Absolvenții Facultății de Teologie din Iași au depus ieri jurământul de credință

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Locțiitor de Episcop al Hușilor, a oficiat ieri slujba Sfintei Liturghii la Centrul de conferințe „Providența” din Iași. Peste 200 de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al. I. Cuza” din Iași au participat la slujba Sfintei Liturghii săvârșite, în Sala „Sanctus Stephanus Magnus” a Centrului de conferințe „Providența”, de către Înalt Preasfințitul Teofan, înconjurat de un sobor de 21 de preoți și diaconi. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța depunerii jurământului de credință de către absolvenții Facultății de Teologie, dar și despre semnificația Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii. „În timpul studiilor teologice ați fost chemați să descoperiți și să participați la prezența iubirii nesfârșite a Preasfintei Treimi pentru lume. Dacă Evanghelia și Crucea v-au chemat în Facultatea de Teologie, tot cu acestea veți merge mai departe, pentru a vă adânci în valorile Evangheliei și în durerea cea purtătoare de bucurie nespusă a Sfintei Cruci. Evanghelia care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii constituie mandatul cu care voi, absolvenții Facultății de Teologie, veți pleca în lume. Veșmântul acesta de misionari ai Bisericii, dat de Facultatea de Teologie, de Biserică, de jurământul pe care îl veți depune, vă cheamă să vorbiți despre această revărsare a iubirii, a iertării și a binecuvântării Preasfintei Treimi peste noi și peste lume”, a spus Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

A urmat depunerea jurământului de credință de către cei peste 200 de absolvenți de la secțiile „Teologie Ortodoxă Pastorală”, „Teologie Ortodoxă Didactică”, „Teologie Ortodoxă Socială” și „Artă sacră”.

Studenții au semnat apoi jurământul de credință, au sărutat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, mâna Mitropolitului, urmând ca apoi să mulțumească preoților și profesorilor pentru că i-a îndrumat în timpul anilor de facultate. La acest eveniment au participat părinți, copii, rude sau prieteni ai absolvenților.

În deschiderea cursului festiv care a avut loc în Sala „Paul van Saanen” de la Centrul de conferințe „Providența”, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie din Iași, a afirmat faptul că Biserica din Moldova și Facultatea de Teologie din Iași trăiesc o întreită sărbătoare. „În această zi noi trăim bucuria Pogorârii Duhului Sfânt peste Biserica Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În al doilea rând, astăzi (n.r., ieri) este sărbătoare mare și cu bucurie multă pentru Biserica din Moldova, întrucât în această zi se împlinește un an de când Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a fost așezat în scaunul de Arhipăstor al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În al treilea rând, astăzi, absolvenții facultății noastre, cu bucurie în suflet, dar și cu o oarecare nostalgie încheie ciclul studiilor universitare. Fiecare absolvent este copleșit de amintiri frumoase din cei patru ani de studiu, dar, mai ales, acest eveniment pe care l-am trăit cu toții la Sfânta Liturghie îl vor păstra în amintirea lor. Evenimentul de astăzi este, deopotrivă, un moment sfânt, de asumare a unei mari responsabilități”, a spus pr. prof. dr. Viorel Sava. Au urmat alocuțiuni ale reprezentanților studenților absolvenți de la cele patru secții ale facultății, precum și ale preoților și profesorilor îndrumători.

Sursa: mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente