Absolvenții cursurilor de muzeograf din Episcopia Severinului și Strehaiei au început instruirea în Slovacia

Începând de luni, 23 iulie 2012, 12 angajați din cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei, absolvenți ai cursurilor de muzeograf, participă timp de șapte zile la un stagiu de pregătire desfășurat în Republica Slovacă, a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Acest stagiu este unul de informare și documentare în domeniul muzeal. Programul de pregătire cu durata de șapte zile se adresează unui număr de 12 angajați din cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei, respectiv 12 angajați din cadrul Episcopiei Caransebeșului.

Pe 23 iulie, cei 24 de cursanți au vizitat Facultatea de Teologie din PreÅ¡ov și Oficiul de Protejare a Patrimoniului Cultural din același oraș, luând primul contact cu obiectele patrimoniale din Slovacia și cu tehnicile de lucru, de conservare și clasare folosite în această țară.

Pentru ziua de marți, 24 iulie, este programată o incursiune în lumea satului tradițional slovac, prin vizitarea Muzeului Satului din Băile Bardejov. Nu se putea omite nici categoria de bunuri mobile cu dublă semnificație și valoare, astfel încât itinerariul zilei va cuprinde și Muzeul de Icoane ÅariÅ¡.

Miercuri, 25 iulie, la Svidník, cursanții români vor avea acces la Muzeul de Icoane de la Galeria de Artă „Dezidera Milliho” și vor vizita Muzeul Satului în aer liber.

Începând de joi, 26 iulie, vor fi organizate expediții la biserici de lemn, o expoziție de artă și istorie a aristocrației și o expoziție de artă bisericească. De asemenea se va vizita Muzeul Slovaciei de Est, Muzeul Vinurilor și Muzeul Evreiesc.

Participanții vor cunoaște în aceste zile metode și instrumente de gestiune, clasare, conservare și promovare a bunurilor culturale de patrimoniu folosite în Republica Slovacă dar și pe plan internațional.

Grupul a fost selectat din rândul cursanților care au participat în perioada 2011-2012 la cursurile de formare în domeniul muzeologiei în cadrul proiectului POSDRU/81/3.2/S/53777 „PREGĂTIREA RESURSELOR UMANE PENTRU VALORIFICAREA ȘI PROMOVAREA PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL”, finanțat prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL SECTORIAL DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE 2007 – 2013, AXA PRIORITARĂ 3. „Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor” , DMI 3.2 „Formare și sprijin pentru întreprinderi și angajați pentru promovarea adaptabilității”.

Comentarii Facebook


Știri recente