Urmând o mai veche tradiție a Colegiului Național de Apărare al Ministerului Apărării Naționale, absolvenții promoției 2011-2012 a acestei instituțiii au fost ieri în vizită la Palatul Patriarhiei pentru a primi binecuvântare, înainte de a ocupa diferite poziții de lideri în societate și în sistemul de guvernare.
Grupul de absolvenți a fost condus de comandorul Laurențiu Anghelescu, șeful Colegiului Național de Apărare al Ministerului Apărării Naționale, care și-a exprimat dorința ca această tradiție să continue, întrucât prin vizita pe care o fac la Patriarhia Română se învrednicesc a fi binecuvântați, deoarece, ‘indiferent de poziția pe care o avem în societate, pe ce palier al acesteia ne aflăm, întotdeauna este nevoie și de acel dram de hrană spirituală care să ne ghideze în activitățile noastre viitoare și pentru ca în anumite situații să ne ofere acea iluminare, idee binecuvântată, care să conducă la gândul bun. Din acest motiv, Colegiul Național de Apărare, care este instituția politico-militară de pregătire a viitorilor lideri, dorește să îmbine pragmaticul cu spiritualul.
A 23-a serie de absolvenți ai Colegiului Național de Apărare, formată dintr-o varietate de oameni de seamă, cu o cultură vastă, ce își aduc aportul în sistemul de guvernare, a fost primită, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, care le-a vorbit despre importanța conștientizării că suntem creștini și de faptul că pentru această credință, care ne definește pe noi ca români, și-au dat viața de-a lungul veacurilor milioane de strămoși, pentru ca noi să trăim într-o țară liberă și să putem să ne manifestăm credința pe care am primit-o prin jertfe de la moșii și strămoșii noștri. ‘Avem datoria să transmitem copiilor, nepoților și generației de mâine a societății și a Bisericii aceleași valori care dau sens vieții noastre pe pământ. Este foarte important, indiferent ce-am dobândit în viață, indiferent cât de sus am promova pe scara vieții sociale, să nu uităm că suntem fiii lui Dumnezeu, că Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat pentru mântuirea noastră din robia păcatului și a morții și că viața noastră pământească are un rost, acela de a trăi în veșnicie, de a moșteni viața veșnică și că nu se termină totul aici pe pământ, ci continuăm să existăm cu aceeași identitate, aceeași personalitate’, a reliefat Preasfinția Sa.
Eroii români, pomeniți la Most, Cehia
De asemenea, a fost evidențiată semnificația duhovnicească a Învierii Domnului, că ultimul cuvânt în viața omului nu-l are moartea, ci viața și că scopul vieții noastre este de a ne sfinți viața chiar aici pe pământ, iar de nu poate aceasta, din cauza mulțimii ispitelor, omul trebuie să se pocăiască pentru a dobândi mântuirea. ‘Mântuirea este un dar, iar sfințenia este o răsplată a eforturilor pe care le depun oamenii în această viață. Avem, pe de o parte, exemplul eroilor credinței care sunt sfinții, cei care au biruit lumea păcatului prin eforturile foarte mari, iar, pe de altă parte, eroii neamului pe care-i vom sărbători mâine (n.r., astăzi), de Înălțarea Domnului, care este o sărbătoare închinată Eroilor neamului, din toate locurile și toate timpurile, care și-au jertfit viața pentru apărarea patriei și a credinței noastre ortodoxe strămoșești’, a mai subliniat PS Ciprian Câmpineanul.
În acest context, s-a amintit de biserica de lemn în stil maramureșean, cu hramul ‘Înălțarea Domnului’, ce a fost construită de Patriarhia Română în localitatea cehă Most, întru pomenirea celor 60 de mii de români care și-au jertfit viața în timpul luptelor de eliberare a Cehoslovaciei, date în Munții Tatra, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, eroi ce sunt astăzi pomeniți acolo de IPS Arhiepiscop Timotei al Aradului. La final, delegația a vizitat expoziția de icoane pe lemn și sticlă din Sala ‘Europa Christiana’ și a făcut un tur al Palatului Patriarhiei.