A XXVI-a Întâlnire internațională pentru pace a Comunității Sant’ Egidio

Între 9 și 11 septembrie 2012, sute de lideri religioși ortodocși, romano-catolici, evrei și musulmani din întreaga lume s-au întâlnit la Sarajevo, în Bosnia-Herțegovina, în cadrul ‘Întâlnirii internaționale pentru pace’, organizată de comunitatea romano-catolică Sant’Egidio. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat o delegație formată din trei arhierei., informează Ziarul Lumina.

Sub genericul ‘A trăi împreună este viitorul. Religii și culturi în dialog’ (‘Live together is the future. Religions and Cultures in dialogue’), evenimentul s-a bucurat de sprijinul Bisericii Ortodoxe Sârbe, al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Vrhbosna-Sarajevo, al Comunității Islamice și al celei Evreiești din Bosnia-Herțegovina, precum și al instituțiilor guvernamentale din țara-gazdă. Delegația Bisericii Ortodoxe Române a fost formată din Înalt Preasfințitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei.

Anul acesta a avut loc cea de-a XXVI-a Întâlnire pentru pace organizată de Comunitatea Sant’Egidio, la care au participat mii de oameni de diferite religii și culturi de pe toate meridianele globului, iar organizatorii au ales Sarajevo pentru că aici conviețuiesc cel puțin patru dintre marile religii ale lumii (ortodocși, romano-catolici, musulmani și evrei) și este și un oraș-simbol al Europei pentru numeroasele conflicte care au avut loc aici.

Discuții și coliturghisiri pentru pace

Startul manifestărilor s-a dat în seara zilei de 8 septembrie, în Catedrala romano-catolică din Sarajevo, cu o rugăciune la care s-au aflat și numeroși reprezentanți ortodocși, în frunte cu Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe. În duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 9 septembrie, în catedrala ortodoxă cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’ din Sarajevo, sub protia Preafericitului Patriarh Irineu a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de nouă ierarhi ortodocși, între care s-au numărat Înalt Preasfințitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. Au coliturghisit episcopi ai Patriarhiei Ecumenice, ai Patriarhiei Moscovei, precum și reprezentanți din Patriarhia Sârbă, iar cuvântul de învățătură al zilei a fost rostit de către Patriarhul Serbiei. Deschiderea oficială a avut loc în după-amiaza aceleiași zile la Centrul cultural și sportiv Skenderija din Sarajevo, în prezența a aproximativ 5.000 de invitați.

A fost citit mesajul Papei Benedict al XVI-lea adresat participanților la reuniune, iar președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a vorbit despre importanța acestui eveniment, precizând că Uniunea Europeană va fi susținătoarea acestor valori religioase care contribuie la menținerea păcii în lume și la dezvoltarea țărilor membre ale Uniunii.

În zilele care au urmat, dimineața și după-amiaza, au avut loc mai multe întâlniri de lucru ale participanților, împărțiți în 27 de grupuri de dialog, pe diferite teme de actualitate religioasă, dar și cu alte perspective, ierarhii români având contribuții în patru dintre grupurile de dialog.

Comentarii Facebook


Știri recente