A XIX-a ediție a Festivalului de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile” – Galați, 21 decembrie 2008

O datină străbună spune că cetele de colindători se adunau mai întăi la sfânta biserică, unde primeau binecuvântarea preotului pentru a vesti Nașterea Domnului. Acest obicei străvechi a fost readus la lumină și valorificat după 1989 și în zona Dunării de Jos, cu binecuvântarea PS Casian, Episcopul Dunării de Jos, prin organizarea, în parteneriat, de către Episcopia Dunării de Jos și Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați a ;i:Festivalului de datini și obiceiuri de Craciun și Anul Nou „Tudor Pamfile”, care a ajuns la cea de-a XIX-a ediție.

În acest an 14 localități în cadrul festivalului au fost prezentate: „Plugul mare de flăcăi din Măstăcani; „Colinde tradiționale din Nămoloasa; „Capra”, „Hatalul”, plugul și colindători din Tecuci; „Colindătorii” din Costache Negri; „Grupul de colindători” din Schela; „Mascații și plugul mare” din Brăhășești „Colinde, stea și plug” din Braniștea; „Capra” din Buciumeni; „Mocănașii” din Suceveni; „Colinde și plug” din Rădești; „Grupul de bătrâni cu colinde” din Tulucești; „Plugul” din Berești; „Colinde, jienii, plugul și ursul” din Rediu; „Plugul mare din Jorăști.

Cei peste 250 de participanți la acest festival au primit binecuvântarea PS Episcop Casian al Dunării de Jos, duminică, 21 decembrie 2008 la Catedrala Episcopală din Galați. După săvârșirea Sfintei Liturghii la care au participat cetele de colindători, pe esplanada Catedralei începând cu ora 12,30, colindătorii au colindat pe chiriarhul Dunării de Jos, pe preoții din municipiile Galați și brăila veniți cu icoana Nașterii Domnului, împodobită cu tradiționalul ștergar românesc, precum și peste 1000 de credincioși, prezentând fragmente din programul artistic pregătit pentru festival. În cuvântul de bun venit și de binecuvântare a tradiției strămoșești a colindatului, PS Episcop Casian a spus următoarele: „Prezența cetelor de colindători, copii, tineri și bătrâni din principalele localități păstrătoare ale vechilor și frumoaselor tradiții din județele Galați și Brăila, ne amintește că poporul român a știut să cinstească, să vestească și să întâmpine cu evlavie și bună-cuviință marele praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria. Sunt aici preoții din diverse parohii, dar care poartă aceeași icoană a Nașterii Domnului cu care vor pleca către casele creștinilor pentru a le binecuvânta; cum sunt mai multe parohii, dar aceeași Sfântă Liturghie, tot așa sunt mai multe grupuri și cete de colindători, înveșmântați în costumul tradițional românesc, dar care vor vesti, în forme diferite, același eveniment al nașterii dumnezeiescului Prunc în peștera din Betleem. Aceste tradiții și obiceiuri pe care dumneavoastră le valorificațiși le prezentați astăzi constituie culoarea și bucuria ce dau unicitate modului în care noi, românii am știut și să sperăm că vom ști să prăznuim sărbătoarea Crăciunului”.

După ce au colindat Centrul eparhial, colindătorii și urătorii au format un alai stradal din centrul orașului (strada Domnească și strada Brăilei) până la Casa de Cultură a Sindicatelor unde, potrivit programului, a avut loc un spectacol în aer liber.

Acest alai al costumului popular și al tradițiilor minunate ale țăranului român au încântat, așa cum o face din anul 1990, pe gălățeni, aducând în inimile tuturor bucuria Sărbătorii Nașterii Domnului.

Biroul de Presă și Comunicare al Episcopiei Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…