A XII-a întâlnire frățească dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică din Germania

La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus a început cea de-a XII-a întâlnire frățească dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică din Germania. Tema întâlnirii este „Apostolicitatea Bisericii și mărturia ei în Europa de astăzi”.

Delegația Bisericii Ortodoxe Române este alcătuită din 10 teologi, în fruntea căreia se află Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Delegația germană este condusă de episcopul Martin de Hanovra.

În cadrul întâlnirii sunt prezentate mai multe referate pe marginea temei propuse și vor fi punctate elementele comune de gândire dintre cele două Biserici.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Europei Germaniei, Europei Centrale și de Nord: „În legătură cu Apostolicitatea Bisericii s-au prezentat deja două referate, unul din partea evanghelică și altul din partea noastră ortodoxă. Vom discuta cele două referate și vom formula anumite concluzii în sensul că vom așeza pe trei coloane ceea ce ne unește și este mărturisirea noastră comună a celor două Biserici, ceea ce ne diferențiază, respectiv, problemele care rămân deschise pentru discuții în viitor. Deja am constatat din cele două referate că avem și puncte comune și anume faptul că apostolicitatea Bisericii este mărturisită atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica evanghelică. Noi toți credem că Biserica este fondată pe temelia Apostolilor, iar piatra din capul unghiului este Mântuitorul Iisus Hristos, cum mărturisește Sfânta Scriptură”.

Detalii aflăm și de la părintele profesor universitar doctor Viorel Ioniță, Secretar General interimar al K.E.K.: Acest dialog a fost inițiat la rugămintea, respectiv, invitația bisericii evanghelice din Germania acum 31 de ani, mai precis în anul 1979 când această biserică a venit la București și a solicitat Bisericii noastre să se angajeze în acest dialog. Deci, doresc să subliniez acest fapt că dialogul nu-l purtăm doar la inițiativa noastră, ci răspunde unei invitații, unei rugăminți. Dialogul acesta s-a desfășurat în mai multe etape în urmă cu mai mulți ani. Întrunirile aveau loc cam o dată la doi sau trei ani și aș dori să spun că în prima parte, respectiv în primii ani, în anii ’80, părintele Dumitru Stăniloae era prezent la acest dialog. S-a subliniat acest fapt, pentru că prezența părintelui Stăniloae a făcut ca acesta să fie unul dintre cele mai profunde dialoguri pe care le poartă biserica evanghelică din Germania”.

Întâlnirea interconfesională de la Sâmbăta de Sus se va încheia luni, 15 martie, când șefii celor două delegații se vor deplasa spre București, unde vor fi primiți de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…