A XI-a serie a conferințelor de la Durău

Centrul cultural-pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’ – Durău a găzduit, în perioada 25-27 septembrie, conferința ‘Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei și viața de familie’, la care au asistat 100 de preoți. Întrunirea a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Preoții din protopopiatele Târgu Neamț și Săveni au participat în perioada 25-27 septembrie la o nouă întrunire organizată de Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor la Centrul cultural-pastoral Durău. Înalt Preasfințitul Teofan a oficiat luni și marți dimineață Sfânta Liturghie în Biserica ‘Buna Vestire’ a Mănăstirii Durău. Conferința, dedicată Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română, a cuprins în program discuții pe grupe, analizarea lor în plen, dar și prezentarea de filme referitoare la tema întrunirii. Părintele Ioan Manoliu de la parohia Drăgușeni, Protopopiatul Săveni, a prezentat referatul cu tema ‘Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei și viața de familie’. ‘Căsătoria este instituția în care Dumnezeu a intervenit încă de la facerea lumii cu o grijă specială. Hristos, prin participarea Sa la nunta din Cana Galileii, ridică nunta la rang de taină și își arată prezența Sa alături de cei ce întemeiază o familie, prin grija Bisericii pentru ei. De aceea nu mică este responsabilitatea Bisericii și implicit a slujitorilor ei de modul în care se întemeiază o familie, de creșterea ei duhovnicească, de seriozitatea și responsabilitatea ei in Biserică și mediul social. Nu trebuie să fim pasivi la viața lor de familie, ci să intervenim atunci când situația o cere’, a arătat pr. Ioan Manoliu.

Expunerea cu titlul ‘Taina Sfântului Botez – provocări pastorale actuale’ a fost prezentată de pr. dr. George Măriuța de la parohia Săcălușești – Agapia, care a concluzionat: ‘Cunoașterea situației reale a familiei din zilele noastre și înțelegerea mai profundă a vocației ei spirituale și liturgice se impun ca priorități ale lucrării misionare a Bisericii în societate. Mai concret, Biserica prin slujitorii ei consacrați, trebuie să vină în întâmpinarea fiilor ei, să-i ajute să redescopere sensul profund al celor două taine. Una dintre datoriile noastre prioritare este și aceea de a înlătura din viața Bisericii practicile necanonice și balastul superstițiilor întâlnite la săvârșirea Tainei Sfântului Botez și la Taina Cununiei, care dezorientează și dăunează mult înțelegerii corecte și uniforme a practicilor liturgice și a adevărurilor de credință’.

Comentarii Facebook


Știri recente