Preoți din protopopiatele Iași 1, Hârlău și Ceahlău au participat, în perioada 20-22 septembrie, la conferința pastoral-misionară de la Centrul cultural-pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’ – Durău. Întrunirea a făcut parte din sesiunea de toamnă a seriilor de preoți care se întâlnesc la Durău, cu binecuvântarea și în prezența Înalt Preasfințitului Mitropolit Teofan.
Centrul cultural-pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’ – Durău a fost, în perioada 20-22 septembrie, gazda unei noi întâlniri pentru 100 de preoți din protopopiatele Iași 1, Hârlău și Ceahlău.
Deschiderea oficială a întâlnirii, organizată de Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, a început marți seara prin cuvântul de deschidere al Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Miercuri și joi dimineața, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în Biserica ‘Buna Vestire’ a Mănăstirii Durău. Pr. Constantin Patacă de la parohia Nicolae Bălcescu II a susținut referatul ‘Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei și viața de familie’, care a fost urmat de vizionarea unui film și de discuții în plen. Pornind de la un fragment din scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur (Omilia 35 la Facerea), pr. Constantin Patacă a remarcat că ‘tema conferinței este un îndemn adresat de Biserică omului contemporan de a-și înțelege vocația de persoană creată după chipul lui Dumnezeu, capabilă de comunicare și comuniune, atât cu persoanele Sfintei Treimi, prin rugăciune, cât și cu semenii săi, prin fapte bune, de cooperare și solidaritate’. ‘Cunoașterea situației reale a familiei creștine din zilele noastre, pe de o parte, și înțelegerea mai profundă a vocației ei spirituale, pe de altă parte, se impun ca priorități ale lucrării misionare a Bisericii în societate. Biserica este chemată să acorde o atenție deosebită familiei creștine, apărând valoarea acesteia ca viață binecuvântată de Dumnezeu în scopul dobândirii mântuirii și vieții veșnice’, a subliniat pr. Constantin Patacă, spre finalul lucrării. A doua temă a conferinței, ‘Taina Sfântului Botez – Provocări pastorale actuale’, a fost expusă de pr. Mircea Stoleriu de la parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Galata din Iași.