A X-a ediție a taberei Dăruind vei dobândi în parohia Filioara, Neamț

Parohia Filioara, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – filiala Iași și Consiliul Județean Neamț au organizat, în perioada 29 iulie-5 august, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, tabăra ‘Dăruind vei dobândi’, ediția a X-a, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova. Au participat 70 de copii din parohia Filioara, dar și din alte parohii ale Protopopiatului Târgu Neamț. Cu sprijinul studenților de la mai multe facultăți din Iași s-au înființat cinci ateliere de lucru: pictură, sculptură, medicină, cusături naționale, toacă/cântări și cunoștințe bisericești. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe 29 iulie, pe 1 august și pe 5 august. Zilele liturgice au fost precedate de slujba Vecerniei, iar vineri, 3 august, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu. De asemenea, în fiecare zi de la ora 16:00 a fost oficiat Paraclisul Maicii Domnului la care au asistat toți copiii și tinerii.

Tabăra a fost coordonată de Florin Croitoru, membru al ASCOR – filiala Iași, și de Andrei Irina, student în anul IV la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași. ‘Au avut loc multe sesiuni de discuții legate de credința ortodoxă, de asaltul sectelor și de viața imorală. A fost o tabără reușită. S-au bucurat atât ascorenii, cât și cei 70 de copii care au desfășurat activități în cele cinci ateliere ale taberei’, a relatat pr. paroh Dumitru Irina.

Tinerii și copiii au fost vizitați de protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociații de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, de Gabriela Pipirig, fost membru al ASCOR – filiala Iași, de pr. Ionuț Nazar, preot într-o parohie din Londra, și de alți foști membri ai ASCOR – filiala Iași care au coordonat cu ani în urmă această tabără. ‘A fost o perioadă plină de rugăciune. În data de 31 iulie, tinerii și copiii taberei s-au alăturat enoriașilor din Filioara care au organizat o procesiune pentru ploaie. Nădăjduim că peste ani copiii își vor aduce aminte de aceste activități și își vor dezvolta aptitudini și atitudini morale. Sperăm ca acești copii să fie buni creștini ortodocși misionari care apără credința și tradițiile’, a adăugat pr. paroh Dumitru Irina.

În cadrul aceleiași acțiuni, peste 150 de persoane au fost consultate de echipa de mediciniști formată din studenți voluntari ai Universității de Medicină și Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iași. Ei au mers în casele oamenilor atât pentru a-i consulta, cât și pentru a dialoga cu aceștia. Pentru această activitate au fost cumpărate două aparate de măsurat glicemia. ‘A fost luată tensiunea și glicemia, oferindu-se medicamente celor care aveau nevoie. Tinerii ascoreni au deschis ușile multor pensionari, dar și a celor care se confruntă cu sărăcia. Mediciniștii au vizitat aproape 150 de persoane cărora le-au oferit consultații gratuite. Ei au avut posibilitatea să facă o zi de practică în Spitalul Municipal din Târgu Neamț și chiar au participat la o zi de gardă’, a amintit parohul de la Filioara.

Mântuitorul Hristos, în gândurile copiilor de la Filioara

Copiii și tinerii prezenți în tabăra ‘Dăruind vei dobândi’ s-au rugat în ultima zi a taberei în Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ – Filioara. În cadrul Sfintei Liturghii, oficiată de părintele paroh Dumitru Irina, ei au mulțumit pentru darurile revărsate de Dumnezeu asupra lor, dar și pentru clipele frumoase petrecute împreună. Momentul liturgic a fost urmat de o serbare în cadrul căreia a fost pusă în scenă o piesă de I. L. Caragiale, s-au cântat și s-au dansat cântece populare românești. ‘Scopul acestei tabere a fost acela de a pregăti creștinul de mâine al Bisericii noastre, care să aibă bunătate, viață morală, care să respecte pe ceilalți, care să se roage și să fie trăitori ai credinței. Copiii L-au avut pe Hristos în gândurile lor atunci când au pictat, când au împletit o cruciuliță, când au bătut toaca’, a adăugat pr. paroh Dumitru Irina.

Comentarii Facebook


Știri recente