A VII-a zi din Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, la Iasi

La Iasi, rugaciunea pentru unitatea crestinilor s-a desfasurat in aceasta seara in capela Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’. Slujba a fost oficiata de catre pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul facultatii, iar pr. prof. dr. Wilhelm Danca, rectorul Institutului Romano-Catolic ‘Sf. Iosif’, a rostit predica, in cadrul careia a evidentiat semnificatiile pasajelor din Sf. Scriptura ce au fost citite la slujba de rugaciune: ‘In aceasta seara am ascultat mai multe fragmente din Sfanta Scriptura. Aceste texte ne evoca atmosfera din saptamana sfanta, din Joia Mare, din Vinerea Mare, atunci cand Biserica Ortodoxa celebreaza Prohodul Domnului, dar ce vrea sa insemne slujitorul suferind de care vorbeste Isaia in prima lectura sau trupul lui Iisus care a fost cerut de Iosif, unul din ucenicii sai, de la Pilat, si inmormantat? Ce ar vrea sa insemne trupul acesta despre care vorbeste profetul Isaia si despre care ne vorbeste Evanghelistul Matei? Prima referinta este la Iisus, Acela pe fata caruia nu mai era nici o trasatura umana posibila, nu mai era frumusete, nu mai era chip. Acela despre care vorbeste profetul Isaia era Iisus. Cu siguranta, evreii s-au gandit la Avraam, cel care a intrat rugandu-se in cetatea Sodomei. Evreii se mai gandeau si la Moise, care s-a rugat si a postit timp de 40 de zile pentru poporul ales. Sau, poate se gandeau la profeti, cum ar fi Ieremia sau altii care au fost persecutati de conationalii lor. Noi, cei care avem experienta atator ani de credinta in Biserica, credem ca omul desfigurat despre care vorbeste Isaia este Iisus. Noi stim ca, spiritualiceste, Iisus poate fi desfigurat din nou, de indiferenta noastra, de pacatele noastre. Orice fel de raceala manifestata fata de Hristos, orice fel de indiferenta, orice fel de pacat e o noua lovitura data lui Iisus Hristos’.

La finalul rugaciunii, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, a tinut sa multumeasca tututor pentru prezenta la slujba de rugaciune: ‘Inainte de a ne intoarce la casele noastre, mai bogati sufleteste, doresc sa multumesc parintilor profesori ai Institutului Romano-Catolic pentru prezenta, sa multumesc studentilor care au imbogatit rugaciunea cu prezenta si cantul lor, si sa multumesc in mod deosebit parintelui rector Danca pentru cuvantul de invatatura, de zidire duhovniceasca si de indemn rostit in fata tuturor, care se constituie intr-un subiect complex de meditatie pentrru zilele si pentru lunile care urmeaza, pentru anul care urmeaza, pana la urmatoare saptamana de rugaciune. Va multumim tuturor pentru efortul pe care l-ati depus fiecare in parte, in aceasta seara, ca rugaciunea pe care am savarsit-o aici, in biserica, sa fie placuta oamenilor, dar mai ales sa fie placuta lui Dumnezeu’.

Maine, la Iasi, in ultima zi din Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, slujba comuna va fi oficiata, incepand cu orele 17.00, in capela Institutului Romano-Catolic ‘Sf. Iosif’, de catre pr. prof. dr. Wilhelm Danca, rectorul institutului, iar pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, va rosti predica. Mentionam ca, in acest an, tema Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor este: ‘Toate le-a facut bine: pe surzi ii face sa auda, iar pe cei muti sa vorbeasca’ (Marcu 7, 37).

Comentarii Facebook


Știri recente