A V-a zi din Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, la Iasi

La Iasi, rugaciunea pentru unitatea crestinilor s-a desfasurat in aceasta seara la Biserica ‘Sf. Nicolae’ Domnesc. Slujba a fost oficiata de catre pr. dr. Constantin Naclad, iar predica a fost rostita de catre pr. Iosif Dorcu, care a vorbit celor prezenti despre misiunea crestinismului in lume: ‘Cate n-ar avea crestinismul de spus lumii de astazi? O multime de lucruri. Ar trebui sa ia apararea celor saraci, a celor necajiti, a celor oropsiti. Nu poate sa o faca atat cat ar trebui din cauza diviziunii. Daca toti crestinii de pe fata pamantului ar lua atitudine impotriva oligarhiei care conduce spre rau, cu siguranta lumea ar fi altfel, cu siguranta am asculta altfel cuvantul crestinismului. Am asculta acest mesaj al crestinismului cu alte urechi, l-am vedea cu alti ochi’.

La finalul slujbei, parintele Constantin Naclad a tinut sa multumeasca pentru prezenta tuturor celor ce au participat la aceasta rugaciune, subliniind mesajul Evangheliei ce s-a citit in cadrul slujbei din aceasta seara: ‘Evanghelia din seara aceasta a vorbit tocmai despre faptul ca Hristos, la judecata, nu ne intreaba cine sau de unde suntem, nu ne intreaba ce am facut sau ce am marturisit pe acest pamant, ci ne intreaba un lucru mult mai important, si anume in ce relatii am fost cu semenii nostri, am putut sa-i ajutam, ne-am rugat cu ei, i-am imbracat, i-am hranit sau le-am dat sa bea cand au fost insetati, si de acest lucru depinde chiar mantuirea noastra, pentru ca la judecata din urma, asa a spus Hristos, ca imparte ca oile si caprele: oile de-a dreapta si caprele de-a stanga. Cei de-a dreapta sunt cei care au fost in relatie cu semenii, aceasta fiind cheia intelesului vietii vesnice, iar disputa cu semenii si cu aproapele destrama toata straduinta noastra. Ne straduim sa ne traim credinta cu toata puterea ei, ne straduim sa marturisim credinta dupa toata traditia pe care am mostenit-o de la parintii si de la Biserica in care ne-am nascut, dar daca suntem lipsiti de dragostea fata de aproapele suntem departe de idealul pe care il marturisim’.

Maine, la Iasi, slujba comuna va fi oficiata, incepand cu orele 17.00, la Biserica romano-catolica ‘Sf. Anton de Padova’, de catre pr. Iosif Comorasu, iar pr. dr. Constantin Naclad va rosti predica. Mentionam ca, in acest an, tema Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor este: ‘Toate le-a facut bine: pe surzi ii face sa auda, iar pe cei muti sa vorbeasca’ (Marcu 7, 37).

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…