A V-a ediție a Simpozionului național Dialogul dintre teologie, filosofie și știință

La Centrul cultural pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’ de la Mănăstirea Durău, din județul Neamț, se desfășoară, în perioada 13-16 septembrie 2012, Simpozionul național ‘Dialogul dintre teologie, filosofie și știință’, ediția a V-a. Evenimentul este organizat de Patriarhia Română, Universitatea București, Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iași, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cu sprijinul Fundației ‘John Templeton’ din SUA, după cum informează Ziarul Lumina.

Tema de anul acesta este ‘Viața și conștiința în orizontul temporalității – abordare teologică, filosofică și științifică’. ‘Anul acesta am dorit să abordăm tema timpului, pentru că și spațiul, și timpul fac parte din fundalul existenței noastre. Ne mișcăm în spațiu și trăim în timp și, deși le avem în permanență ca fundal al vieții, noi reflectăm foarte puțin cu privire la ele. Chestiunea aceasta este foarte importantă pentru că, cel puțin din perspectiva dimensiunii spirituale a vieții, nimic din ceea ce ne decorează viața de zi cu zi nu este lipsit de semnificație spirituală, iar din perspectivă teologică, preocuparea este una perfect întemeiată: Ce semnificație are timpul? Cum putem să-i transfigurăm curgerea? Cum putem înțelege temporalitatea? Ce aduc teologia și experiența vie a Bisericii peste această experiență a timpului concret? Viața religioasă schimbă ceva semnificativ în receptarea temporalității? Discursul teologic și mesajul vieții creștine ar putea fi unul foarte edificator în chestiunea aceasta’, a declarat diac. asist. univ. dr. Sorin Mihalache, asistent manager în cadrul proiectului ‘Templeton’.

La lucrări participă preoți și profesori de la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași și de la Universitatea din București, precum și profesori din învățământul liceal, masteranzi și doctoranzi implicați în proiectul internațional ‘Cursuri de dialog între știință, religie și filosofie, din perspectivă ortodoxă’, implementat de Fundația ‘John Templeton’ din SUA, în parteneriat cu Patriarhia Română și cu universitățile din Iași (Centrul de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință) și București (Centrul de Dialog și Cercetare în Teologie, Știință și Filosofie, Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’). Școlile de vară prevăzute în actualul proiect ‘Templeton’ au următoarea tematică: ‘Religie și psihologie’ și ‘Miracolul vieții’.

Comentarii Facebook


Știri recente