A V-a ediție a Conferinței Naționale „Text și discurs religios”, la Iași

În Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a debutat vineri, 9 noiembrie 2012, cea de-a V-a ediție a Conferinței Naționale „Text și discurs religios”, la care participă cercetători, academicieni, profesori și studenți din principalele centre universitare din România, interesați de studierea textului sacru. La evenimentul inaugural a fost prezent Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după cum ne informează Ziarul Lumina.

A V-a ediție a Conferinței Naționale „Text și discurs religios”, organizată de Asociația Culturală „Text și discurs religios”, formată din membri ai Catedrei de Limbă Română și Lingvistică Generală din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cu Dieceza Romano-Catolică de Iași, a debutat ieri în fața unei săli arhipline. Din prezidiul întâlnirii au făcut parte IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, și prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, decanul Facultății de Litere.

Din aceeași ediție:

După cuvântul de întâmpinare rostit de rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Vasile Ișan, care a subliniat faptul că „este o extraordinară realizare că s-a ajuns la a cincea ediție a acestei conferințe, iar organizatorii au dat dovadă de dăruire, purtând cinste acestei universități, motiv pentru care le mulțumesc”, a urmat cuvântul Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, care a vorbit, printre altele, și de puterea tămăduitoare a cuvântului dumnezeiesc. „Textul sacru al Scripturii și discursul Sfinților Părinți mărturisesc despre cuvântul aducător de mângâiere și vindecare spirituală. În Epistola către Romani, marele Pavel atrăgea atenția celor din cetatea eternă că „toate câte s-au scris mai înainte, s-au scris spre învățătura noastră, ca prin răbdarea și mângâierea, care vin din Scripturi, să avem nădejde” (Romani 15, 4). Dacă se apleacă cu această deschidere asupra textelor scripturistice, omul prepară, din fiece slovă, câte un medicament pentru multele lui și ale lumii neputințe și răni. Pornind de la Cuvântul lui Dumnezeu, citit în Duhul lui Dumnezeu, omul insuflă cuvintelor duh de vindecare, iar, prin aceste cuvinte, semenii primesc și Duhul cel bun, care mângâie și alină suflete rănite. Și nu e lucrare mai importantă pe fața pământului decât aceea de a obloji și odihni pe fratele, prin care se poate dobândi pacea lui Hristos, acea pace statornică, solidă, vindecătoare, ce nu poate fi distrusă, furată sau pervertită”, a spus IPS Teofan.

După alocuțiunile celorlalți invitați, au urmat lucrările propriu-zise ale conferinței, primele prelegeri susținute fiind „Jertfa zidirii. O interpretare neconvențională la legenda Meșterului Manole”, prezentată de academician dr. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu” din București, și „Întâlnirea cu Dumnezeu pe calea poeziei”, susținută de cerc. șt. dr. Costion Nicolescu.

Dezbaterile manifestării vor continua și astăzi, fiind structurate pe trei secțiuni: „Traducerea textului sacru”, „Retorica discursului religios” și „Literatura și sacrul”.

Comentarii Facebook


Știri recente