A treia zi de Crăciun la Mănăstirea Putna

La Mănăstirea Putna slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată astăzi, 27 decembrie 2011, de Înaltpreasfințitul Pimen Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Câteva sute de credincioși s-au rugat atât Sfântului Arhidiacon Stefan cât și Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, al cărui mormânt se află acolo.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Pimen a vorbit despre rolul deosebit pe care Sfântul Voievod l-a avut în apărarea creștinătății, asemenea sfinților mucenici.

„Pildă de luptă pentru apărarea credinței strămoșești este Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Îl cinstim pentru faptele sale vitejești și pentru apărarea credinței strămoșești”, a mărturisit Înaltpreasfinția Sa despre Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Sfințirea Mănăstirii Putna, ctitoria lui Ștefan cel Mare, de către mitropolitul Teoctist I al Moldovei, episcopul Tarasie al Romanului și alți 62 de egumeni, preoți și diaconi a avut loc în 1470, la 3 septembrie. Lucrările de construcție au început la 4 (sau 10) iulie 1466. Mănăstirea Putna a devenit necropola lui Ștefan cel Mare și a familiei sale, precum și un însemnat centru cultural-artistic. Aici au activat cunoscuții copiști Nicodim, autorul celebrului Tetraevangheiiar de la Humor, din 1473, cu portretul policrom al lui Ștefan cel Mare, Casian, Paladie, Spiridon, Paisie și alții.

FOTO: ARHIVĂ

Comentarii Facebook


Știri recente