A plecat dintre noi un mentor, un model, un jurnalist excepțional

De ieri, redacția noastră plânge. Un ziarist de calibru, cum presa românească puțini are, a plecat dintre noi să scrie texte în cer: Florin Zamfirescu – gazetarul, directorul și prietenul nostru. Așa a fost, așa va rămâne pentru toți cei care l-am cunoscut și pe care ne-a învățat ce-nseamnă presa de calitate: un prieten apropiat, un om cald, generos, un spirit viu, cu un simț al realității deosebit.

Șefu’, cum îi spuneam în redacție, era atipic pentru jurnalismul care se practică acum, în România. Avea „nas” pentru tinerii care promiteau în presă, simțea instantaneu o informație care era cu adevărat știre, știa întodeauna care e unghiul corect de abordare a unui subiect. Ultimul proiect editorial la care a lucrat, „Ziarul Lumina”, a devenit, de-a lungul celor cinci ani de existență, nu numai un ziar unic ca perspectivă și abordare în media românească, ci și o adevărată școală de jurnalism. Nouă, celor tineri, ne-a dat credit, ne-a învățat să facem presă curat, onest, ne-a împins mereu înainte, încurajându-ne. A știut cum să ne determine să ne depășim timiditatea, să scriem curajos, să învățăm să găsim subiecte și să le materializăm. L-am cunoscut cu toții nu ca pe un șef în sensul strict al cuvântului, ci ca pe un fel de frate mai mare, de la care, slavă Domnului, am învățat cât într-o viață. Și de aceea, pentru noi, va rămâne reprezentarea fidelă a profesionalismului în breaslă.

Avea har și avea inspirație, avea talent și avea fler, era ironic și era bun, era modest și era discret. A fost, întotdeauna, un om activ, implicat în proiecte noi, îndrăznețe, cu propuneri care știau să prindă viață. Era neobosit în redacție, indiferent de oră sau de zi, respirând odată cu fiecare articol machetat. Și încă ceva: Șefu’ punea întotdeauna titlurile cele mai reușite…

Unul dintre fondatorii presei moderne românești

Directorul editorial Florin Zamfirescu a fost unul dintre jurnaliștii care au pus bazele presei moderne ieșene și naționale de după 1989.

Și-a început cariera în 1982, în vremea studenției, ca secretar general de redacție, la revista „Opinia studențească”, o publicație culturală extrem de vie pentru acea perioadă.

Din 1991, timp de 9 ani a fost gazetar la „Monitorul de Iași”, primul ziar puternic al Iașului de atunci, fiind unul dintre fondatorii acestuia. A inițiat și participat activ la dezvoltarea rețelei de ziare „Monitorul”, în Moldova, Ardeal și București, rețea care număra, în anul 1999, nu mai puțin de 20 de cotidiene locale, dintre care unul în limba maghiară. A susținut, în paralel, dezvoltarea rețelei de stații Radio Nord-Est și a Centrului tipografic „Multiprint”, grație căruia la Iași s-a tipărit primul ziar full policrom din România. A urmărit îndeaproape profesionalizarea departamentelor de producție și tehnoredactare din ziarele rețelei, „Monitorul de Iași” fiind primul ziar din țară care a computerizat operațiunile respective. S-a îngrijit, în calitate de director editorial al rețelei de ziare, de instruirea a numeroși reporteri și redactori. A structurat redacțiile locale și, într-un climat profesional foarte confuz, a introdus reguli de funcționare pe departamente și secții cu competențe clar definite. Pe parcursul a zece ani, cât a funcționat rețeaua „Monitorul”, piața presei locale din România s-a schimbat profund, o însemnată parte din merit revenindu-i din plin. După destrămarea rețelei a înființat mai multe ziare: „Obiectiv”, „Foaia Ieșeanului”, „Lumea Ieșeanului”, fiecare dintre acestea surprinzând piața cu idei ingenioase dintr-o paletă largă de com-petențe, de la editorial la distribuție. De asemenea, la fiecare dintre aceste ziare, a creat adevărate școli de gazetărie.

La începutul anului 2005, a făcut parte din grupul de laici care i-a propus Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, proiectul primului cotidian creștin din România, „Lumina”. Din 7 februarie 2005, de la prima apariție a acestui ziar, în calitate de director editorial a promovat și încurajat un gen de presă inedit în peisajul media românesc, abordând subiectele sociale din perspectivă creștină. Tot cu girul său, din 14 octombrie 2005 a apărut pe piață și primul săptămânal de spiritualitate și atitudine creștină, „Lumina de Duminică”. Un alt proiect al său, realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost achiziționarea unei rotative și înființarea Tipografiei „Albina” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Prietenii și colaboratorii îi deplâng moartea

Ieri, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Național Bisericesc s-a ținut un moment de reculegere în memoria directorului editorial al ziarului nostru și s-a cântat „Veșnica pomenire”! PF Părinte Patriarh Daniel a evocat personalitatea lui Florin Zamfirescu, precizând ca acesta a adaptat mesajul teologic la discursul jurnalistic și că a propus mereu teme și direcții valoroase.

Foștii colegi, prieteni apropiați și colaboratori îi aduc în aceste zile un ultim omagiu. Cu siguranță, în presa românească locul său va rămâne neocupat.

Prof. univ. dr. Daniel Condurache, unul dintre cei mai apropiați prieteni, fost coleg la „Monitorul”: „Odată cu Florin Zamfirescu, dispare unul dintre părinții fondatori ai presei studențești și ai presei postdecembriste din România. Înzestrat cu un excepțional talent publicistic, și-a ales, parcă deliberat, zona de penumbră a celor care nasc publicații și le diriguiesc cu discreție și fermitate. «Opinia studențească», «Monitorul» (mai apoi «Ziarul de Iași») și ultima sa ctitorie, cotidianul «Ziarul Lumina”, poartă pecetea unuia dintre cei mai calificați profesioniști din presa românească. Mentor discret și model, într-o lume care nu pare dispusă să-și așeze valorile veritabile la locul lor, Florin Zamfirescu îmi dădea certitudinea că nu e totul pierdut în huietul consumerismului dimprejur. Plecarea sa neașteptată îmi readuce disperarea. În fiecare luni seara, la ultimul etaj al Casei Studenților, locul începuturilor noastre comune, îl voi aștepta cu o cafea aburindă…”

Toni Hrițac, redactor-șef al „Ziarului de Iași”, unul dintre colegii de început și un bun prieten: „Plecarea lui Florin mă întristează, pentru că odată cu el pleacă o lume întreagă, în care am crescut și m-am format ca jurnalist. Este lumea jurnalistului total, care stăpânește tehnica lui Gutenberg, verbul lui Brunea Fox și inteligența lui Bill Gates. Florin a debordat de creativitate, atât în preajma linotipului, cât și în fața calculatorului. A trăit condensat experiența de câteva secole a presei scrise. A reușit să fie, în același timp, pragmatic și ludic, văzând în presă atât banalul mijloc de comunicare, cât și un miracol. În spatele fiecărui ziar pe care l-a făcut părea să ascundă o întreagă alchimie. Era, de fapt, mult suflet și multă speranță. Plecarea lui Florin mă mai întristează pentru că o asociez cu erodarea presei scrise. Cât timp oameni ca el fac ziare, mai e o speranță pentru această meserie. Dar când ei pleacă, văd, de fapt, o reverență de final de spectacol pe care gazetarii cu stilou și agendă o fac propriilor cititori și timpului”.

Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iași: „Știam în ultimele zile că este foarte bolnav, îmi pare nespus de rău, plânge sufletul în mine de această moarte prematură. Era un om cu care în ultima perioadă aveam foarte multe discuții, despre foarte multe lucruri. Avea un bagaj de cunoștințe extraordinar, aveai cu cine să stai de vorbă, să împărtășești idei. Este o pierdere pentru noi, este o pierdere pentru mine și mi-a fost un colaborator foarte apropiat în ultimii ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Viorel Roman, om de afaceri: „E o mare pierdere pentru presa noastră, pentru că pleacă un om care a trecut cu mare succes un examen pe care puțini l-ar fi putut trece: cel de la presa agresivă la presa sacră. «Ziarul Lumina» va rămâne o parte din el. Personal, îl consider un mare prieten și un om extraordinar. O să-i port mereu în amintire numele. Dumnezeu să-l odihnească!”

S-a dus să-i facă jurnaliști pe îngeri…

Ieri-dimineață, după o scurtă suferință provocată de o boală gravă, directorul și prietenul nostru Florin Zamfirescu a trecut la cele veșnice, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Pe 14 aprilie ar fi împlinit 48 de ani… O viață trăită în mijlocul ziariștilor, al știrilor, în mirosul de cerneală al ziarului proaspăt scos de la tipar. Noi, cei de la „Lumina”, ultimii săi colegi, vom resimți această pierdere ireparabilă multă vreme de-acum înainte. Îl vom aștepta la redacție, să verifice ultima versiune a ediției, ca-n fiecare seară. Iar titlurile le va pune printre îngeri, în cer.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comentarii Facebook


Știri recente