A patra zi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București s-a oficiat astăzi, 10 martie, ultima parte din Canonul Sfântului Andrei Criteanul, în prezența a sute de credincioși. Slujba Canonului cel Mare a fost săvârșită în această seară de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Canonul cel Mare ne descoperă păcatele și nevoia de pocăință printr-o adâncă meditație asupra istoriei biblice, a menționat Preasfinția Sa în cuvântul său de învățătură.

„Ne aflăm la începutul unei călătorii duhovnicești, o călătorie care are la sfârșit ca țărm de bucurie Învierea lui Hristos. Această călătorite duhovnicească este însoțită de multe rugăciuni, de multe rânduieli care îndeamnă sufletul nostru la pocăință, care îndeamnă sufletul nostru către mărturisirea păcatelor, către smerenie și către o apropiere și mai mare spre Dumnezeu. În această călătorie a Postului suntem datori și noi ca orice om care atunci când pleacă într-o călătorie să-și pregătească cele ce-i sunt de folos să ne pregătim și noi sufletul pentru întâlnirea cu Hristos Cel înviat. Și nu ne putem pregăti sufletul fără a gusta din această binefacere a pocăinței care curăță sufletul, îl înnoiește și-l redă înaintea lui Dumnezeu așa cum a fost el la început”, a spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, după cum ne informează Radio TRINITAS.

O atenție deosebită este acordată în Canon răscumpărării omului din robia păcatului, mijlocită de Mântuitorul prin Jertfa Sa pe Cruce. Căderea omului în păcat, răscumpărarea lui prin Întruparea și Jertfa Mântuitorului, Taina Pocăinței, dogma Sfintei Treimi, preacinstirea Maicii Domnului sunt principalele teme dogmatice pe care autorul le abordează.

Comentarii Facebook


Știri recente