A patra zi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Patriarhală

În a patra zi a Postului Sfintelor Paști, la Catedrala Patriarhală din București, ultima parte din slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în prezența a numeroși credincioși.

Canonul cel Mare este cel mai important imn despre pocăință pe care îl are Biserica Ortodoxă, în cultul ei, a arătat Preasfinția Sa, în cuvântul de învățătură.

„Este un Canon care cuprinde 266 de strofe în care se face pomenire de multe episoade și de multe personaje din Vechiul și din Noul Testament atenționând sufletul nostru că de foarte multe ori noi ne asemănăm cu cei care au greșit și că este necesar ca să ne îndreptăm și să apelăm mai ales la mila lui Dumnezeu. De altfel, această invocație Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă!, acest refren care se cântă după fiecare strofă a acestui Canon, însoțită de închinăciunea până la pământ nu face altceva decât să creeze o comuniune între toți cei care sunt prezenți în biserică, o comuniune întru pocăință”.

La începutul Postului Mare avem parte și de alte cântări și slujbe care trezesc și îndeamnă la pocăință sufletul nostru, a mai spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul.

„Și noi trebuie să traducem în viața noastră toate acestea și mai ales mila lui Dumnezeu la care apelăm fiind și noi milostivi, căutând și noi să imităm toate câte le-a făcut Hristos și mai ales să respectăm poruncile Sale. Să postim nu numai cu trupul așa cum este rânduiala în acest post, dar să ținem și un post duhovnicesc și postul duhovnicesc înseamnă să nu mai săvârșim fapte rele și să avem mai multă grijă de sufletul nostru căutând mai des pe duhovnicii noștri care au primit de la Dumnezeu această putere ca să ierte pe pământ și să fie iertat și în cer ceea ce ei dezleagă aici pe pământ”, a menționat Preasfinția Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

O atenție deosebită este acordată în Canon răscumpărării omului din robia păcatului, mijlocită de Mântuitorul prin Jertfa Sa pe Cruce. Căderea omului în păcat, răscumpărarea lui prin Întruparea și Jertfa Mântuitorului, Taina Pocăinței, dogma Sfintei Treimi, preacinstirea Maicii Domnului sunt principalele teme dogmatice pe care autorul le abordează.

Comentarii Facebook


Știri recente