A patra editie a Simpozionului: Drepturile omului – dimensiune spirituala si actiune civica

O carta a drepturilor omului care exclude perspectiva spirituala a fiintei umane este nu doar incompleta, dar mai ales inaplicabila. Orice religie, orice Biserica, trebuie sa evidentieze valoarea fiintei umane si sa-i apere demnitatea.

Acestea par a fi concluziile primei zile a discutiilor din cadrul Simpozionului Drepturile omului – dimensiune spirituala si actiune civica care au inceput astazi in Sala Iustin Moisescu.

Vorbitorii au fost multi, iar problematica diversa. A atras atentia interpretarea teologica a problemelor supuse dezbaterii, realizata de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, din care extragem cateva idei: … Biserica lucreaza pentru a apara demnitatea fiintei umane, chiar prin acordarea de asistenta sociala tuturor celor aflati intr-o situatie descurajanta sau injositoare (…). Orice filosofie a drepturilor omului isi are fundamentul in imperativul evanghelic al iubirii intre oameni, a compasiunii si intrajutorarii fiintelor omenesti.

Exista, insa, grave pericole ale afirmarii non-teologice a filosofiei.

Semnificativa a fost atitudinea de totala deschidere spre colaborare si dialog intre institutiile reprezentate la acest simpozion. Deputatii reprezentand Comisia Parlamentarilor pentru drepturile omului au cerut ierarhilor Bisericii Ortodoxe si ai celor ai Bisericii Romano-Catolice sa exprime problemele lor, asa incat comisiile parlamentare sa faciliteze educatia in spiritul crestin, dar si dialogul social la nivel general.

Reamintim ca ieri au debutat lucrarile Simpozionului intitulat Drepturile omului – dimensiune spirituala si actiune civica. Actiunea este organizata de Institutul Roman pentru Drepturile Omului in colaborare cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Episcopia Romano-Catolica si Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente