A patra ediție a conferințelor Ai copil. Învață să fii părinte!

În prezența unui public numeros, joi, 22 noiembrie 2012, începând cu ora 18:00, în Aula Magna a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a desfășurat primul eveniment din cadrul celei de-a patra ediții a conferințelor „Ai copil. Învață să fii părinte!”. Conferința de joi a avut ca temă „Inteligența duhovnicească sau lucrarea Duhului Sfânt în viața ta și a copilului tău” și a fost susținută de monahia Siluana Vlad de la Centrul de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iași.

Monahia Siluana Vlad și-a început discursul vorbind despre cele trei tipuri ale inteligenței umane: rațională, emoțională și duhovnicească: „Cercetătorii spun că inteligența doar modulează creierul, doar are efect asupra lui și nu creierul produce inteligența, iar izvorul inteligenței spirituale este Însuși Dumnezeu. Omul de știință se apropie astfel de înțelegerea lucrurilor pe care noi le-am primit prin Revelație”.

În continuare, maica Siluana a adresat un îndemn la trezvie duhovnicească, menționând că începutul inteligenței duhovnicești este oprirea din noianul grijilor pământești și primirea „Celui Care ne caută mereu”. „Aceasta este o oprire a minții care este făcută să-L cunoască pe Dumnezeu și care nu se mai lipește de mintea care este făcută să cunoască lumea. Apoi urmează ca omul să meargă în locurile unde Dumnezeu Se descoperă pentru că El ne spune și ne arată cine este și nu ne lasă pe noi să deducem. Acest lucru se întâmplă în Biserică. Dacă nu primim această Revelație putem fi geniali, dar nu putem avea inteligență duhovnicească pentru că, fără realizarea acestei lucrări dumnezeiești, noi nu putem primi Duhul Sfânt.”

După evidențierea faptului că inteligența spirituală este o calitate a persoanei în lucrarea cu Duhul Sfânt, discursul s-a axat pe treptele care trebuie parcurse pentru atingerea inteligenței duhovnicești, atât la copii, cât și la adulți. „Prima treaptă este lucrarea duhovnicească a cunoașterii de sine, a pătrunderii omului în interiorul său împreună cu Dumnezeu. În educația copiilor, aceștia trebuie educați să spună ce este dincolo de ceea ce se vede, iar noi trebuie să-i ascultăm și să-i înțelegem. Căci doar arătând lui Dumnezeu cele ascunse ale noastre, ne arată și El cele ascunse ale Lui. Apoi trebuie să descoperim că Duhul Sfânt ne vorbește în tăcere și de aceea trebuie să învățăm și noi să tăcem cu buzele și cu gândul. Dar copilul nu va putea să tacă dacă înăuntrul părinților este gălăgie pentru că există o legătură strânsă între ei. Iar pentru a învăța cum trebuie să ne curățim mintea și să avem liniște trebuie să apelăm la manualul de inteligență spirituală numit Filocalia. După curățirea și oferirea gândurilor noastre lui Dumnezeu, noi trebuie să luptăm cu cei care se împotrivesc realizării legăturii noastre harice și vii cu Duhul Sfânt. Această lucrare se numește asceză și este absolut necesară pentru dobândirea inteligenței spirituale. Nu avem cum să fim într-o relație vie cu Dumnezeu dacă nu împlinim poruncile Bisericii, printre care este și porunca postului. Noi trebuie să postim împreună cu copiii noștri, după o rânduială a bunei chibzuințe, iar prin această renunțare trebuie să-i facem loc lui Dumnezeu în noi.” Mai departe, maica Siluana a vorbit despre așteptare ca dimensiune a inteligenței duhovnicești, arătând că „întreaga noastră viață este o așteptare”, iar „meditația în inteligența duhovnicească este contemplare a lui Dumnezeu”.

În final, maica Siluana Vlad a prezentat cartea „Cum îndrumăm copiii în viața duhovnicească”, care conține exerciții concrete de dezvoltare a inteligenței duhovnicești a copilului. Ca o concluzie, monahia Siluana a sintetizat că „inteligența duhovnicească înseamnă ascultarea lui Dumnezeu și ascultarea celuilalt, iar ca să învățăm copilul să asculte avem nevoie să-l ascultăm noi mai întâi”.

Conferința „Ai copil. Învață să fii părinte!” va continua în zilele de 27 și 29 noiembrie cu alte două prelegeri despre atenție și alimentația sănătoasă, susținute de diac. Sorin Mihalache și Marius Tudosiei. Conferințele sunt organizate de către Fundația „Varlaam Mitropolitul” și Asociația Părinților Isteți din București.

Comentarii Facebook


Știri recente